PlusMijn Amsterdam

Sarah Chronis: 'Ik hou niet van die moderne architectuur'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: actrice Sarah Chronis.

Joanne van Gool
Sarah Chronis Beeld Carly Wollaert
Sarah ChronisBeeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam
"Ik ben geboren in het AMC. Toen ik tien jaar geleden vanuit Bussum weer in Amsterdam kwam wonen, en voor iets kleins naar het ziekenhuis ging, stond ik in het systeem als 'baby Chronis', omdat ik in het ziekenhuis nog geen naam had."

Ergste horeca-ervaring
"Altijd als personeel meteen je bord oppakt zodra je je laatste hap op hebt."

Theater
"Frascati. Dat is zo'n toffe plek om naartoe te gaan, ik zie er altijd verrassende dingen. Het is mooi om ook een stukje van het maakproces te zien, omdat je er zo dicht op zit."

Laatste keer de stad uit
"Ik ben net naar Ibiza geweest. Dat was wel voor werk, maar het was toch heel fijn om even naar de zon te gaan. Het is altijd lekker om even de stad uit te gaan, maar ook heerlijk om terug te komen."

Dagelijkse boodschappen
"Ik probeer de meeste boodschappen op de markt te doen. Op zaterdag koop ik veel fruit en groenten op de Noordermarkt. Aan het eind van de week moet het dan ook echt op zijn. Op de Noordermarkt eet ik dan ook een broodje ei met champignons bij een kraampje dat heerlijke gemengde paddenstoelen verkoopt."

Mooi van lelijkheid
"Veel mensen vinden Eye heel mooi, maar ik vind het best lelijk. Ik hou niet van die moderne architectuur, maar het past daar wel mooi. En ik kom er erg graag om naar de film te gaan, dus het heeft toch wel een bepaald soort schoonheid, ook al is het niet mijn stijl."

Chronis: 'Op de Noordermarkt eet ik dan ook een broodje ei met champignons bij een kraampje dat heerlijke gemengde paddenstoelen verkoopt.' Beeld Carly Wollaert
Chronis: 'Op de Noordermarkt eet ik dan ook een broodje ei met champignons bij een kraampje dat heerlijke gemengde paddenstoelen verkoopt.'Beeld Carly Wollaert

Beeld
"Als je van het Leidseplein naar de Nassaukade fietst, kom je langs een paar hoge bomen. In een van die bomen zit een soort kaboutertje van brons. In de zomer zie je het bijna niet, omdat de bomen zo groen zijn. Iemand heeft me ooit verteld dat Beatrix het beeldje heeft ontworpen."

Mooiste herinnering
"Een avond dat ik met vrienden uit de kroeg kwam en iemand zei: 'Ik heb nog wel een boot!' We hebben de hele nacht gevaren, de een had hapjes meegenomen, de ander drank. Magisch."

Terras
"Hangar in Noord. Het is daar nog niet zo overvol als de zon er volop schijnt."

Bij Hangar is het nog niet zo overvol als de zon schijnt. Beeld Carly Wollaert
Bij Hangar is het nog niet zo overvol als de zon schijnt.Beeld Carly Wollaert

Beste plek om te sporten
"Klaever Health op de Rozengracht. Ik doe daar crossfit met een personal trainer. Je krijgt er een voedingscoach bij, zodat de energie die vrijkomt een boost wordt. Ik voel me echt fit sinds ik daar sport."

Uitgaan
"Een aanrader is Duke of Tokyo. Daar kun je een ruimte huren en helemaal losgaan met karaoke. Voor verjaardagen of vrijgezellenfeesten doe ik dat regelmatig."

Wil altijd nog
"Naar het Anne Frank Huis. Ik ben er als kind weleens geweest, maar nu al heel lang niet meer. Altijd als ik er langs fiets, denk ik: ik ga het doen, maar niet vandaag. Binnenkort wil ik het écht doen."

Duke of Tokyo Beeld Carly Wollaert
Duke of TokyoBeeld Carly Wollaert

Mooiste gevel
"Alle huisjes op de Nieuwendammerdijk en de Schellingwouderdijk, daar zou ik in de toekomst nog weleens willen wonen."

Ik voel me Amsterdammer, omdat
"Ik nog nooit een andere stad leuker heb gevonden dan Amsterdam. Elke keer als ik ergens anders ben, denk ik: ja, leuk, maar Amsterdam, daar wil je gewoon wonen."

Met pek en veren de stad uit
"Paarden! Of nou ja, vooral die koetsen met paarden. Ik vind het heel zielig voor die dieren."

Restaurant
"Coba, een restaurant in Noord, met Mexicaans eten, maar dan net anders. Mijn schoonzus Dominique was daar kok, ze werkt nu even niet omdat ze net een kindje heeft gekregen, maar dat maakt Coba extra speciaal. En zij kan supergoed koken, dus het eten daar is verrukkelijk."

Favoriet vervoermiddel
"De fiets. Ik heb mezelf een goede fiets cadeau gedaan, ik zoef nu door de stad. Welke fiets het is? Een Gazelle Heavy Duty. Dat klinkt tuttig, maar hij is echt fijn. Eerst had ik altijd zo'n oud krot, maar als je vervoermiddel een fiets is, moet je jezelf een goede gunnen."

Restaurant Coba in Noord Beeld Carly Wollaert
Restaurant Coba in NoordBeeld Carly Wollaert
Meer over