Saoedi-Arabië: Moslimbroeders zijn terroristische organisatie

Saoedi-Arabië heeft na Egypte de Moslimbroederschap bestempeld als terroristische organisatie. De Saoedische televisie meldde vrijdag dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken nu de broederschap en ook jihadisten in Syrië, die zich het Nusra Front en ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) noemen, als terroristen beschouwt.

redactie
Archieffoto van een pro-Moslimbroederschapdemonstratie. Beeld anp
Archieffoto van een pro-Moslimbroederschapdemonstratie.Beeld anp

Leden kunnen tussen de drie en twintig jaar celstraf krijgen in Saoedi-Arabië. De sjiitische Libanese beweging Hezbollah is voortaan ook terroristisch in de ogen van Riyad. Saoediërs die in Syrië met de extremistische jihadisten meevechten, moeten binnen vijftien dagen terugkomen; anders riskeren zij zware celstraffen.

De Moslimbroederschap is een oude soennitische sociale en politieke beweging uit Egypte. Na de val van de pro-westerse Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 maakte de broederschap in en buiten Egypte een enorme opgang. Dat is een bedreiging voor de gevestigde orde in de regio.

De militairen in Egypte hebben de macht snel uit handen van Moslimbroeder president Mohamed Morsi gegrepen. Zij betitelden de broederschap in december als terroristisch. De gevestigde orde in Saoedi-Arabië drijft op een evenwicht tussen de pro-westerse dynastie van de familie Saud en de conservatieve geestelijken. De Moslimsbroeders zouden het evenwicht verstoren.

Meer over