Update

Santorum wint in Missouri, Minnesota en Colorado

De Amerikaanse presidentskandidaat Rick Santorum heeft in drie staten de voorverkiezingen van de Republikeinse partij naar zich toe getrokken. In Missouri, Minnesota en in Colorado is hij uitgeroepen tot winnaar.

Redactie
Rick Santorum gisteren in Blaine, Minnesota, waar hij zich ontdoet van confetti. Beeld getty
Rick Santorum gisteren in Blaine, Minnesota, waar hij zich ontdoet van confetti.Beeld getty

Tot nu toe had de 53-jarige Santorum, voormalig senator en lid van het Huis van Afgevaardigden, alleen de voorverkiezing in de staat Iowa gewonnen. Daar kwam hij vorige maand bovendrijven na een nek-aan-nekrace met rivaal Mitt Romney. De overwinning in drie staten tegelijk kan een nieuwe impuls betekenen voor zijn kandidatuur - en een tegenvaller voor Mitt Romney, nog steeds de favoriet voor de eindoverwinning.

Tegen abortus
Ook in de peilingen in zowel Missouri als Minnesota had Santorum van tevoren volop bijval gekregen voor zijn uiterst conservatieve standpunten. Hij is fel tegenstander van abortus en het homohuwelijk en jaagt wetenschappers tegen zich in het harnas door keer op keer te verkondigen dat de gangbare opvatting over de opwarming van de aarde een verzinsel is.

In Missouri sleepte Santorum 55 procent van de stemmen in de wacht. Romney bleef steken op ruim 25 procent en Ron Paul op 12,2 procent. De uitslag in Missouri is niet-bindend en Santorums overwinning daar wordt vooral bestempeld als symbolisch. Republikeinse partijleden in Missouri kiezen binnenkort de gedelegeerden die, op het grote partijcongres in augustus, de presidentskandidaat aanwijzen.

Geen campagne
In Minnesota stond Santorum na het tellen van bijna driekwart van de stemmen op 44,7 procent. Ron Paul reikte tot ruim 27 procent en Mitt Romney tot 17 procent. Newt Gingrich, die geen campagne voerde in deze staten omdat hij zichzelf van tevoren kansloos achtte, kwam tot 10 procent.

In Colorado kreeg Santorum ruim 40 procent van de stemmen, volgens voorlopige cijfers. De grote favoriet binnen de partij, Mitt Romney, kreeg 35 procent. Newt Gingrich kwam niet verder dan 13 procent. De percentages fluctueerden aanvankelijk nogal, maar uiteindelijk ging Santorum met de winst aan de haal.

Meer over