Santorum houdt vanaf nu zijn mond over euthanasie

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum wilde dinsdag in Michigan niet terugkomen op zijn gewraakte beweringen over het Nederlandse euthanasiebeleid.

ANP/Redactie
Rick Santorum. Beeld getty
Rick Santorum.Beeld getty

Toen het ANP hem vroeg hem of hij zijn opmerkingen over euthanasie in Nederland wilde rechtzetten, keek Santorum op, pauzeerde een moment en zei: 'Nee, ik ga het vanavond over Michigan hebben.' Waarna hij handenschuddend verder trok.

Santorum hield dinsdag zijn verkiezingsavond in een met kroonluchters behangen zaal van het luxueuze Amway Grand Plaza Hotel in Grand Rapids, Michigan. Grand Rapids ligt in het westen van Michigan, in een regio met veel Amerikanen van Nederlandse afkomst. Santorum, die de voorverkiezingen in Michigan verloor van Mitt Romney, deed het goed onder de conservatieve bevolking van die streek.

De zeer conservatieve politicus deed vorige week veel stof opwaaien toen een video opdook waarin hij het Nederlandse euthanasiebeleid bekritiseerde. Hij merkte onder meer op dat de helft van de mensen die in Nederland euthanasie ondergaat, onvrijwillig sterft. Ze zouden worden gedood omdat zij oud en ziek zijn. Hij stelde verder dat ouderen in Nederland naar het buitenland gaan omdat ze bang zijn het Nederlandse ziekenhuis niet levend te verlaten.

Niet alleen in Nederland leidden de opmerkingen van Santorum tot gefronste wenkbrauwen. Onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post en de nieuwszender MSNBC besteedden aandacht aan de onwaarheid van zijn claims. Zelfs op zijn eigen campagnebijeenkomst waren de mensen niet onverdeeld over Santorums euthanasiestandpunten. Aan een statafel reageerden Regina Carey (53), Kenneth Carey (56), Walter Barkell (60) en Pat Barkell (58) geprikkeld.

Walter Barkell - die niet stemde, maar wel zei de voorkeur aan Santorum te geven - werkte als ademhalingstherapeut mee aan euthanasie. 'Er is niets erger dan iemand zien die intens pijn lijdt en er niets aan kunnen doen. Het is een politiek onderwerp geworden, in plaats van een persoonlijk onderwerp. Ik vind dat geen goede zaak. Euthanasie is iets tussen patiënt en arts.'

Kenneth Carey is een Democraat die tactisch op Santorum stemde omdat de voorverkiezingen zo langer duren en meer geld kosten voor de Republikeinen. 'Euthanasie is een zaak voor de familie en de stervende patiënt. Ik zelf zou niet willen wegkwijnen.'
Het onderwerp euthanasie kwam dinsdag in Santorums speech niet meer aan bod.

Meer over