Santorum aan kop in Colorado, Missouri en Minnesota

De Republikeinse kandidaten voor het Witte Huis leveren vandaag in drie staten strijd om de nominatie van de Grand Ole Party. Volgens peilingen heeft dit keer Rick Santorum de wind in de zeilen, al vertaalt zich dit niet in het meteen binnenhalen van afgevaardigden voor de Conventie. Dat gebeurt pas later dit jaar.

Redactie
Rick Santorum op campagne in Colorado. Beeld ap
Rick Santorum op campagne in Colorado.Beeld ap

In Minnesota en Colorado zijn er caucussen ('partijbijeenkomsten') die geen afgevaardigden naar de Conventie sturen, maar die meer leren over het traject dat de kandidaten afleggen, aldus de conservatieve nieuwszender Fox. Ook de primary in Missouri is niet bindend.

Na klinkende overwinningen in Florida en Nevada vorige week kwam Mitt Romney naar voren als de duidelijke favoriet voor de Republikeinse investituur. Maar zijn rivalen Newt Gingrich, Ron Paul en Rick Santorum hopen te bewijzen dat de race nog niet voorbij is.

Schoonheidswedstrijd
Volgens peilingen van de volgens Fox en ABC bij de Democraten aanleunende firma Public Policy Polling zou Santorum leiden in Minnesota met 33 procent, tegen 24 procent voor Romney, 22 voor Gingrich en 20 voor Paul.

In Missouri leidt Santorum de zogenaamde 'schoonheidswedstrijd' met 45 procent, tegen 32 voor Romney en 19 voor Paul. Gingrich staat niet op het stembiljet aldaar. In Colorado is Romney primus met 37 procent, tegen 27 voor Santorum, 21 voor Gingrich en 13 voor Paul.

Overigens zijn de door Colorado en Minnesota naar de Conventie gestuurde afgevaardigden niet gebonden aan een kandidaat. Zij kunnen altijd nog van gedachten veranderen, ondanks de uitkomst van de caucussen.

Meer over