Santokhi uitdager Bouterse in Suriname

PARAMARIBO - Minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, neemt het maandag in de presidentsverkiezingen in Suriname op tegen ex-legerleider Desi Bouterse, de presidentskandidaat van de Mega Combinatie. Het Nieuw Front van het huidige staatshoofd Ronald Venetiaan en vicepresident Ramdien Sardjoe schoof Santokhi donderdagavond naar voren als uitdager van Bouterse.

De huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, is voor het Nieuw Front de vicekandidaat voor het presidentschap. De Mega Combinatie van Bouterse heeft in de aanloop naar de presidentsverkiezing een alliantie gesloten met de A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Zij hebben de voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, Robert Ameerali, gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Het Surinaamse parlement komt maandag bijeen om de nieuwe president te kiezen. Om in het parlement tot president te worden gekozen, heeft een kandidaat 34 stemmen nodig. Het parlement telt op dit moment vijftig leden. Het 51ste lid is president Venetiaan, die zijn ambt niet kan combineren met het lidmaatschap van het parlement. Zolang hij nog president is, mag hij niet stemmen.

De Mega Combinatie en A-Combinatie hebben samen dertig zetels in het parlement. De twee groeperingen hopen dat de Volks Alliantie van oud-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo maandag ook voor Bouterse stemt. De Volks Alliantie heeft zes zetels.

Als geen van de twee kandidaten de vereiste 34 zetels haalt, volgt op een later tijdstip een tweede ronde in het parlement. Als er dan nog steeds geen president is gekozen, volgt een stemming in de verenigde volksvergadering. Die bestaat uit de parlementsleden en regionale en lokale bestuurders.

Om door de verenigde volksvergadering tot president te worden verkozen is een normale meerderheid vereist. De groeperingen van Bouterse en Brunswijk hebben er samen 639 van de 919 stemmen. (ANP)

Meer over