Plus

Sandra Reemer (1950- 2017): van braaf meisje tot Dutch Diva

De in Indonesië geboren zangeres en presentatrice Sandra Reemer is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker.

Peter van Brummelen
Sandra Reemer op het Songfestival in 1968 Beeld ANP
Sandra Reemer op het Songfestival in 1968Beeld ANP

'Kroepoekje,' noemde Jos Brink haar, toen ze in de jaren tachtig zijn assistente was in het spelprogramma Wedden Dat..?. Zulke grappen mocht je in die tijd nog maken op tv, hoewel er ook toen al verontwaardigde brieven binnenkwamen bij de Avro.

Maar Brink bedoelde het liefkozend. En van hem kon Sandra Reemer het hebben. Niet gediend was ze van vreemden die haar ook zo aanspraken.

Ze werd in 1950 Bandung geboren. Indonesië was een jaar eerder al onafhankelijk geworden, maar pas in 1958 maakte het gezin Reemer de oversteek naar Nederland, waar het terechtkwam in Brabant. Al op elfjarige leeftijd mocht Sandra Reemer ruiken aan het sterrendom. Al Di La (net als wij) heette het singeltje dat in 1962 onder alleen haar voornaam werd uitgebracht.

Braaf meisje met brilletje
Een smartelijke ballad naar Amerikaans voorbeeld was het, maar dan wel gezongen in Maleis. De hoes toonde een braaf meisje met brilletje.

Het kindsterretje van de vroege jaren zestig keerde later in dat decennium terug als lid van Sandra & Andres, een duo dat zij vormde met Dries Holten, net als zij een Indo. Sandra & Andres, bijeengebracht door platenproducer Hans van Hemert, waren een tot halverwege de jaren zeventig succesvolle hitparadeact.

Normaliter zong het duo in het Engels, maar als deelnemers van het Eurovisie Songfestival bedienden Sandra & Andres zich in 1972 van het Nederlands. Als Het Om De Liefde Gaat behaalde in het Schotse Edinburgh de vierde plaats.

Het Songfestival speelde een belangrijke rol in de zangcarrière van Sandra Reemer. Drie keer deed ze er aan mee, maar zo succesvol als in 1972 zou ze nooit meer zijn.

Als solo-artiest bereikte ze in 1976 de negende plaats bij het Songfestival met The Party's Over. In 1979 haalde ze de twaalfde plaats met het door het duo Bolland & Bolland geschreven Colorado (met Ferdi Bolland was ze in die tijd getrouwd).

Dat ze zich dat jaar presenteerde als Xandra leek geforceerd, maar het was haar echte naam (van Alexandra). Op de streng katholieke meisjesschool in Brabant hadden de nonnen haar verboden zich Xandra te noemen.

Dutch divas
Vanaf de jaren tachtig concentreerde Reemer zich, na teruglopend succes als zangeres, op televisiewerk. Ze presenteerde voor zowel de publieke als de commerciële omroepen programma's als Sterrenslag, Showmasters en De Zaterdagavondshow, maar haar grootste tv-publiek bereikte ze aan de zijde van Jos Brink in Wedden Dat..? De naar Duits voorbeeld gemaakte show was een van de best bekeken programma's op de Nederlandse televisie.

Met collega-zangeressen Marga Bult (ex-Babe) en Sjoukje Smit (ex-Mouth & MacNeal) vormde ze in 2000 The Dutch Divas. Het trio bestond vijf jaar.

Nog het afgelopen jaar was ze bij Omroep Max te zien in Gouden jaren, een serie waarin ze met andere BN'ers naar Indonesië reisde. Over haar geboorteland zei ze: "Het is thuiskomen. Maar ik ben er toch meer toerist dan iets anders."

Op 12 maart maakte ze met een videoboodschap op Facebook bekend borstkanker te hebben. Dinsdag overleed ze in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Sandra Reemer in 2015 Beeld ANP
Sandra Reemer in 2015Beeld ANP
in 2014 tijdens Eurovision In Concert in de Melkweg. Beeld ANP
in 2014 tijdens Eurovision In Concert in de Melkweg.Beeld ANP
Meer over