Sanchez en Messi schieten Barça in veilige haven

Barcelona heeft zich goed hersteld van de pijnlijke nederlaag afgelopen zaterdag bij Osasuna (3-2). De topploeg van trainer Josep Guardiola won dinsdagavond bij de hervatting van de Champions League met 3-1 bij Leverkusen. Met twee doelpunten was Alexis Sanchez de gevierde man bij de titelhouder. Over 3 weken is de return in Camp Nou.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

Coach Robin Dutt voorspelde dat Leverkusen in de thuiswedstrijd niet meer dan 30 procent balbezit zou hebben. Die inschatting was nog aardig aan de hoge kant. Het technische en tactische surplus van Barcelona, zonder spelmaker Xavi en verdediger Gerard Piqué, was vanaf het begin van de wedstrijd overduidelijk.

Toch kwam Leverkusen aanvankelijk nauwelijks in de problemen. Dat kwam doordat het tactische plan van Dutt goed leek te werken. De nummer 6 van de Bundesliga hield op eigen helft veel spelers achter de bal, maar liet Barcelona zo weinig mogelijk in het eigen strafschopgebied doorkomen. Met name sterspeler Lionel Messi werd goed afgeschermd en ver van de 19-jarige doelman Bernd Leno weg gehouden.

De jeugdige keeper van Leverkusen liet zich in de 41e minuut verrassen door een schot van Alexis Sanchez tussen zijn benen door (0-1). De pass met buitenkant links was van Messi. Het was feitelijk de eerste keer dat Barcelona een doorbraak over rechts wist te forceren in de hechte Duitse afweer.

Na de rust leek hetzelfde spelbeeld te ontstaan. De gelijkmaker van Michal Kadlec in de 52e minuut kwam dan ook onverwacht. De Tsjech kopte raak uit een voorzet van Vedran Corluka (1-1). Het was de eerste kans voor Leverkusen.

Binnen 3 minuten leidde Barcelona alweer. Het was opnieuw Sanchez, die over de rechterkant toesloeg, 1-2. Doelman Victor Valdes voorkwam daarna de tweede gelijkmaker van Leverkusen, na een doelrijpe inzet van Renato Augusto. Gonzalo Castro schoot daarna ook nog op de paal.

Aan de andere kant deed Messi, die bij vlagen zijn wereldklasse etaleerde, hetzelfde. In de 88e minuut kwam de kleine dribbelaar alsnog tot scoren: 1-3.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over