Samsom wil op PvdA-congres geen gemopper op de VVD

Mopperen of afgeven op de VVD heeft geen zin, zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op het PvdA-congres in Den Bosch. Hij reageerde op een PvdA-lid dat haar onoverkomelijke bezwaren tegen samenwerking met de VVD uitsprak. 

Michiel van der Geest
Jeroen Dijsselbloem, Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman tijdens het PvdA-formatiecongres in de Brabanthallen. Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem, Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman tijdens het PvdA-formatiecongres in de Brabanthallen.Beeld anp

'Die partij heeft geheuld met de PVV, heeft gediscrimineerd. Met een premier die zijn arm om Wilders sloeg en het Polenmeldpunt niet wilde aanvallen', zei ze. Volgens haar was Samsom zijn ideologische veren al op de eerste dag onderhandelen met de VVD kwijt.

Samsom nam afstand van die kritiek. Volgens hem heeft de kiezer bepaald dat VVD en PvdA wel moesten samenwerken. 'Mopperen over de ander heeft geen zin. Samenwerken brengt dit land verder en daar hebben we voor gekozen.'

Het PvdA-congres in de Brabanthallen vormde de laatste horde op weg naar het tweede kabinet-Rutte. Die werd met gemak genomen, de leden stemden massaal in met het regeerakkoord.

Spekman
Hans Spekman sprak bij het begin van het congres van een 'fenomenale prestatie'. Hij noemde het 'heel knap' dat de onderhandelaars 'de stilstand in Nederland' hebben doorbroken.

Wel zit er nog zeker pijn in het regeerakkoord, zei Spekman. Hij noemde de ontwikkelingssamenwerking, de verkorting van de WW, en de strafbaarstelling van de illegaliteit als pijnlijkste onderwerpen.

Samsom
Partijleider Diederik Samsom noemde het regeerakkoord 'een nieuw hoofdstuk' in de geschiedenis van de partij. De PvdA is volgens Samsom 'geen mooiweerpartij', de partij is op z'n best als het het hardste nodig is. 'En we zijn heel hard nodig.'

'Wat voor ons ligt is een mooi akkoord, maar het is geen gemakkelijk akkoord. Voor niemand. In de komende 5 jaar zullen ingrijpende maatregelen worden doorgevoerd, die door iedereen gevoeld zullen worden', zei Samsom over het regeerakkoord.

Zorgpremie
Samsom ging bij zijn openingsspeech ook in op de onrust over de zorgpremie. Hij herhaalde het standpunt dat mensen die een modaal inkomen hebben er op vooruit gaan. Mensen die dubbel modaal verdienen gaan er wel enkele honderden euro's per maand op achteruit.

Volgens hem is de onrust die is veroorzaakt door de ziektekostenpremie onterecht, omdat die gebaseerd is op veel 'halve en onvolledige berekeningen'. Mensen met een normaal salaris zijn 'ten onrechte bang gemaakt voor torenhoge premies van honderden euro's per maand'.

Maar, zo verzekerde Samsom, bij het invoeren van de wet 'is maatwerk nodig voor onbedoelde effecten'. De PvdA'er zei zich ook verantwoordelijk te voelen voor de ophef die is ontstaan bij beoogd coalitiegenoot VVD. 'Een brug moet rusten op beide oevers.'

Samsom noemde de verkorting van de WW een 'zware maatregel', die hij geaccepteerd heeft omdat hij past in het geheel van het regeerakkoord en afspraken uit het lenteakkoord van dit voorjaar over aantasting van het ontslagrecht. Ook de bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking 'hakt erin', bij Samsom. 'Het is een aderlating en daar baal ik van.' Het overgebleven budget moet beter en effectiever worden ingezet, aldus de PvdA-leider.

Hij sloot af met een waarschuwing. 'Het zal ons jaren kosten om uit de crisis te herrijzen, de eurozone sterker te maken, de bankensector te hervormen en de woningmarkt weer aan de gang te krijgen. De tijden van makkelijke groei zijn voorbij. Het worden geen gemakkelijke jaren.'

Diederik Samsom op een partijbijeenkomst van de PvdA eerder deze week Beeld epa
Diederik Samsom op een partijbijeenkomst van de PvdA eerder deze weekBeeld epa
Meer over