Samsom: VVD heeft begrotingsobsessie

De fractieleiders van VVD en de Partij van de Arbeid, Stef Blok en Diederik Samsom, staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de uitweg uit de crisis. Dat bleek maandagavond nog maar eens tijdens een minidebat in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. Vandaag wordt in de Tweede Kamer het echte debat gehouden over het Lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met elkaar overeenkwamen.

Michiel van der Geest
Diederik Samsom schudt Mark Rutte de hand Beeld ANP
Diederik Samsom schudt Mark Rutte de handBeeld ANP

Waar Samsom de nadruk legde op de noodzaak tot groei, benadrukte Blok steeds het belang van het afbouwen van het begrotingstekort tot onder de 3 procent. 'Het is altijd lastig uitleggen aan een socialist dat je niet meer geld moet uitgeven dan je binnenkrijgt', zei Blok. Volgens de VVD-voorman wil de PvdA al jaren meer geld uitgeven. Dat was in 2007 zo in tijden van overschot, bij het uitbreken van de crisis in 2009, en nu weer, aldus Blok. Samsom antwoordde daarop dat van de laatste vijf jaren met een begrotingsoverschot er viermaal een PvdA'er aan het roer stond.

Nieuwe balans
Volgens Samsom is het tijd voor andere keuzes; hij wil 'de pijn eerlijk verdelen' en een 'nieuwe balans'. Te hard bezuinigen zorgt er volgens Samsom juist voor dat de crisis zich verdiept, omdat het vertrouwen wegvalt, en mensen geen aankopen of investeringen durven te doen. Volgens Blok zijn de bezuinigingen 'heel pijnlijk', maar noodzakelijk, omdat anders de staatsschuld oploopt, en daarmee het bedrag dat Nederland jaarlijks aan rente kwijt is. 'Het geld dat je aan rente kwijt bent, kun je niet uitgeven aan onderwijs of aan wegen', zei Blok.

Maar Samsom wilde 'geen sprintje' naar de 3 procent. Op de lange termijn helpt dat de economie niet, meent hij. Hij verweet de VVD te lijden aan een begrotingsobsessie.

Over twee dingen waren de fractievoorzitters het overigens wel eens: in 2017 moet weer sprake zijn van een begrotingsevenwicht. Ook wilden beiden de samenwerking tussen de PvdA en VVD na de verkiezingen niet uitsluiten. 'Alles kan', zei Samsom, 'maar de partijen verschillen nogal'.

Meer over