Samsom onder vuur om bezuiniging op hulpgeld

PvdA-leider Diederik Samsom is woensdag door de oppositie onder vuur genomen om de bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. 'Dramatisch' noemde voorman Alexander Pechtold van D66 deze beslissing.

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom praten voorafgaand aan het debat over het regeerakkoord met hun collega's Alexander Pechtold van D66, CDA-leider Sybrand Buma, ChristenUnie-leider Arie Slob en Bram van Ojik van GroenLinks. Beeld anp
VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom praten voorafgaand aan het debat over het regeerakkoord met hun collega's Alexander Pechtold van D66, CDA-leider Sybrand Buma, ChristenUnie-leider Arie Slob en Bram van Ojik van GroenLinks.Beeld anp

Volgens Pechtold bezuinigt het nieuwe kabinet het dubbele van het bedrag dat de PVV aangaf te willen snijden in de hulp aan de armsten tijdens het Catshuisberaad.

Arie Slob van de ChristenUnie meent dat het kabinet extra bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking omdat ook het klimaatfonds hieruit wordt betaald. 'U bespaart meer op ontwikkelingssamenwerking dan Rutte I', voegde hij eraan toe.

Internationale norm
Samsom zei dat zijn partij nog steeds staat voor de internationale norm van 0,7 procent van het nationaal inkomen voor ontwikkelingssamenwerking. Maar 'in het licht van elkaar wat gunnen hebben wij deze pijnlijke maatregel geaccepteerd'.

Hij vindt de bezuiniging acceptabeler en beter te verdragen door onder meer de oprichting van een fonds van 750 miljoen euro voor investeringen in arme landen. 'Er is genoeg over om de allerarmsten in de wereld te helpen', aldus Samsom.

Meer over