Update

Samsom: '3 procent is voor PvdA geen totempaal'

PvdA-leider Diederik Samsom is 'bereid te bewegen' om met andere partijen afspraken te maken over het terugdringen van het begrotingstekort voor volgend jaar. Hij zei dat vandaag na overleg met de fractieleiders Jolande Sap (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66). Samsom onderstreepte 'dat het wel op een eerlijke manier moet'. Er moet sprake zijn van eerlijk delen en de zwakke groepen in de samenleving mogen niet de dupe worden.

Michiel van der Geest
Diederik Samsom Beeld ANP
Diederik SamsomBeeld ANP

Sap, Slob en Pechtold proberen de PvdA over te halen zich aan te sluiten bij de besprekingen met VVD en CDA over het terugdringen van de uitgaven voor 2013. Samsom zei dat hij van sommige maatregelen die op tafel liggen, betwijfelt of ze de pijn eerlijk verdelen.

Eerder zei Samsom dat hij vindt dat het terugdringen van het begrotingstekort tot 3 procent in 2013 'op geen enkele wijze een totempaal' moet zijn. Dat zei hij in het Radio 1-journaal vanmorgen. 'Ook niet in de omgekeerde richting, trouwens', voegde hij eraan toe.

Samsom bedoelt dat de 3 procent wat de PvdA betreft niet koste wat het kost volgend jaar gehaald moet worden. Samsom zei wel dat het begrotingstekort zo snel mogelijk moet worden teruggedrongen en te streven naar de 3 procent; 'ik weet alleen niet in welk jaar dat mogelijk is'.

Hoogste inkomens
Volgens Samsom mag van de PvdA verwacht worden dat de crisis wordt opgelost, maar dat de pijn op een eerlijke manier wordt verdeeld. Zo wil hij dat de koopkracht voor de lage en middeninkomens behouden blijft. De banken en de hoogste inkomens zouden extra moeten bijdragen.

Vandaag gaan in Den Haag de gesprekken verder tussen demissinair minister van Financiën Jan Kees de Jager en D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Ook de PvdA zal daarbij aanschuiven. De hoop in Den Haag is dat er vanmiddag tijdens het debat een akkoord kan worden bereikt over de begroting voor 2013. Maandag moeten in Brussel de plannen bekend zijn hoe Nederland het begrotinstekort wil terugdringen.

Meer over