Samaras krijgt drie dagen om een regering te vormen

De leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, Antonis Samaras, heeft maandag van president Karolos Papoulias als eerste de opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen.

Antonis Samaras (L) en president Karolos Papoulias. Beeld reuters
Antonis Samaras (L) en president Karolos Papoulias.Beeld reuters

Zijn partij behaalde in de zondag gehouden verkiezingen 129 van de driehonderd zetels in het parlement. Hij moet een coalitie aangaan met PASOK, die net als zijn partij getekend heeft voor de door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds geëiste hervormingen.

Met de 33 zetels van PASOK kan Samaras uitkomen op 162 zetels. Hij kan zijn meerderheid nog versterken met steun van Democratisch Links, een kleine partij die tegen de strenge bezuinigingen is, maar met haar zeventien zetels wil doen wat nodig is om een stabiele regering te vormen.

Samaras krijgt drie dagen om de opdracht uit te voeren. Zijn partij kreeg 29,66 procent van de stemmen, gevolgd door de links-radicale anti-bezuinigingspartij Syriza met 26,89 procent. Samaras heeft later vandaag een onderhoud met Syriza-leider Alexis Tsipras, maar die heeft samenwerking met Samaras al uitgesloten.

Samaras zei dat de Grieken hebben gekozen om in de euro te blijven, groei te kweken en de internationale verplichtingen van Griekenland na te komen. 'Dit is een overwinning voor heel Europa', zei Samaras. 'Wij zullen samenwerken met onze partners in Europa om de bestaande beleidsmix te supplementeren met beleid dat groei stimuleert. Wij zijn vastbesloten om te doen wat nodig is en om dit snel te doen.'

Meer over