Samaras: Griekenland moet in de euro blijven

Als Griekenland zich niet houdt aan de belofte om te bezuinigen, dan leidt dat tot een 'zekere en directe' catastrofe. Dat heeft Antonis Samaras, leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, woensdag gezegd. Hij reageerde daarmee op uitlatingen van Alexis Tsipras, leider van radicaallinkse partij Syriza, die juist wil dat er opnieuw wordt onderhandeld over de voorwaarden voor het pakket noodleningen aan Griekenland.

Redactie
Antonis Samaras Beeld afp
Antonis SamarasBeeld afp


Samaras' partij werd zondag de grootste partij bij de verkiezingen. De conservatieve leider mocht als eerste proberen een coalitie te vormen, maar slaagde hier niet in en moest zijn formatieopdracht teruggeven. Tsipras is nu aan zet om een levensvatbare coalitie te smeden. Als er geen oplossing kan worden gevonden voor de politieke impasse in Griekenland worden er nieuwe verkiezingen gehouden.

Druk te groot
Tsipras zei dinsdag dat de financiële druk die de bezuinigingen op de gewone Griek leggen te groot is. Hij meent dat de verkiezingsuitslag aantoont dat er onder de bevolking niet langer steun is voor de zware bezuinigingen. De stellingname van Tsipras staat haaks op die van de Europese regeringsleiders die vasthouden aan begrotingsdiscipline en leidde dan ook tot een koersval van Griekse staatsobligaties op de beurzen.

Samaras benadrukte dat het absoluut noodzakelijk is dat Griekenland in de euro blijft. Hoewel Samaras ook heeft opgeroepen tot nieuwe onderhandelingen over de voorwaarden voor de noodleningen, is een vertrek volgens hem desastreus. 'Het afkeuren van de overeenkomst, wat Tsipras heeft voorgesteld, leidt tot een directe interne ineenstorting, een internationaal bankroet en een direct vertrek uit Europa', aldus Samaras. 'Onderhandelen over de leningen is één ding, het is iets compleet anders om ze af te keuren.' De uitlatingen van Tsipras zijn volgens Samaras dan ook onverantwoordelijk en hij heeft hem opgeroepen deze in te trekken.

Meer over