Samaras: Griekenland moet dit keer wel regering vormen

Griekenland moet na de verkiezingen van zondag een regering vormen. Dat heeft de partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia, Antonis Samaras, vandaag gezegd.

De partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia, Antonis Samaras Beeld ap
De partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia, Antonis SamarasBeeld ap

Volgens Samaras moet Griekenland deel blijven uitmaken van de eurozone. Daarnaast moet met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw worden onderhandeld over de voorwaarden die aan de noodleningen voor Griekenland zijn verbonden, aldus Samaras.

De stembusgang van zondag volgt iets meer dan een maand op de vorige verkiezingen, die op 6 mei plaatshadden. Onderhandelingen over een mogelijke coalitie liepen op niets uit, waardoor er opnieuw verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

De politieke patstelling heeft tot veel angst geleid over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de euro. Dit zou weer kunnen leiden tot hogere rentetarieven voor door schulden geplaagde landen als Italië en Spanje. Kredietbeoordelaar Fitch zei vandaag dat een vertrek van Griekenland uit de euro 'ernstige' gevolgen zal hebben voor banken in de kwakkeleconomieën Portugal, Ierland, Spanje en Italië.

Volgens de peilingen van de afgelopen weken worden de verkiezingen een nek-aan-nekrace tussen Nea Dimokratia en de radicaallinkse partij Syriza, die de hele overeenkomst tussen Griekenland en de EU en het IMF naar de prullenbak wil verwijzen. Samaras zei 'alles op alles te willen zetten om tot een regering te komen'.

Wat Samaras betreft zijn de enige voorwaarden voor de vorming van een regering dat Griekenland in de euro blijft en dat er opnieuw wordt onderhandeld over de bezuinigingen die Griekenland doorvoert in ruil voor de noodleningen. Samaras wil dat de focus wordt verlegd van bezuinigingen naar het stimuleren van de economie en het creëren van banen. Het gehele reddingsplan de rug toekeren zal volgens Samaras rampzalige gevolgen hebben. 'Dat betekent een vertrek uit de euro. Dat kunnen we onder geen enkel beding accepteren.'

Meer over