Saakasjvili weigert vervroegd aftreden

De machtsstrijd tussen de Georgische president Micheil Saakasjvili en zijn zegevierende opponent Bidzina Ivanisjvili duurt ook na de parlementsverkiezingen voort. Ondanks Ivanisjvili's oproep aan de president om op te stappen peinst Saakasjvili daar niet over en is donderdag in de aanval gegaan.

Volgens Saakasjvili is het verkiezingsprogramma Georgische Droom (GD) van Ivanisjvili onacceptabel en fundamenteel verkeerd. Hij stelde oppositie te gaan voeren en zijn partijgenoten hebben kenbaar gemaakt onder geen beding op ministerieel niveau met toekomstige GD-ministers samen te willen werken.

Ivanisjvili zei woensdag een dialoog met Saakasjvili aan te willen gaan en dat hij geen politieke ultimatums wil stellen. Onderminister Giorgi Baramidze zei later dat niemand van Saakasjvili's Verenigde Nationale Beweging (UNM) op ministerieel niveau samen wil werken met Ivanisjvili. Die had eerder al gezegd dat wat hem betreft geen van de huidige ministers zijn positie kan behouden.

Na het tellen van bijna 100 procent van de stemmen krijgt Ivanisjvili's coalitiepartij donderdag volgens de eerste berekeningen circa 82 van de 150 parlementszetels en UNM 67. GD stelt meer zetels te hebben gewonnen, maar met dit aantal kan de partij de premier leveren. Dat is een functie die Ivanisjvili naar eigen zeggen maximaal 2 jaar wil vervullen.

Saakasjvili's ambtstermijn loopt volgend jaar af.

Meer over