Ryanair voegt tweede bestemming vanaf Schiphol toe

Ryanair opent komend najaar tien nieuwe routes vanuit Nederland, waarvan eentje vanaf Schiphol, naar Malaga. Daarmee zegt de maatschappij dit jaar meer dan 3,5 miljoen Nederlanders te gaan vervoeren.

Herman Stil
Ryanair-topman O'Leary dinsdagmiddag in Eindhoven. Beeld Herman Stil
Ryanair-topman O'Leary dinsdagmiddag in Eindhoven.Beeld Herman Stil

'Wij kunnen vanaf Schiphol 60 bestemmingen toevoegen die ze nu niet benoemt. Maar Schiphol is bang KLM af te schrikken. Dat ze nu allemaal toeristenroutes openen, is omdat ze slots bij ons weg proberen te houden."

Ryanair vliegt sinds een jaar vanaf Schiphol naar Dublin, vier keer per dag.

Ook hekelt de flamboyante topman het besluit de opening van Lelystad weer uit te stellen. "Ik heb tegen Jos Nijhuis gezegd dat we er wel tien vliegtuigen willen neerzetten met 40 bestemmingen. Dan haalt hij zijn schouders op en zeg: heb geduld Michael. Het schijnt te moeilijk te zijn voor de verkeersleiding om twee vliegvelden tegelijk te doen."

Alles voor KLM
O'Leary vindt dat Lelystad meteen 20.000 vluchten per jaar moet accommoderen, in plaats van de vierduizend die eigenaar Schiphol wil. "Lelystad wordt een soort western-film waar de tumbleweed over de landingsbaan blaast. Terwijl wij onze vliegtuigen over die baan willen blazen. Maar alles om KLM te beschermen."

In Eindhoven komen er routes naar onder meer Edinburgh, Milaan, Praag en Saloniki bij. O'Leary voorspelt dat Ryanair daarmee dit jaar ruim boven de 3,5 miljoen Nederlandse passagiers uitkomt.

Met negen vluchten vanuit de enige Nederlandse Ryanairbasis in Nederland, Eindhoven nu 42 bestemmingen. "Ook daar lopen we nu tegen de problemen aan met slots (landingsrechten) op de goede tijdstippen."

Meer over