Plusmoordlijst

Ruzies, raadsels en afrekeningen in Amsterdam

In Amsterdam en omgeving vielen dit jaar 17 doden door geweld. Dat zijn er minder dan vorig jaar (25) en meer dan in 2015 (15). Bij drie afrekeningen in het criminele milieu vielen vier doden, verder hadden de fatale incidenten een heel diverse achtergrond.

Paul Vugts
In een auto in West ligt het lichaam van de 44-jarige Italiaanse maffioso Saverio Tucci. Beeld .
In een auto in West ligt het lichaam van de 44-jarige Italiaanse maffioso Saverio Tucci.Beeld .

1: 31 januari Nieuw-West

Justin Jap Tjong (25) behoort tot een groepje Amsterdamse criminelen dat volgens justitie in wisselende samenstelling betrokken is bij de liquidatie-bij-vergissing van Hakim Changachi op 12 januari in Utrecht-Overvecht en de poging van twee dagen daarna alsnog het eigenlijke doelwit dood te schieten: Khalid H., alias 'Imo'. Tweeënhalve week later is Jap Tjong 's avonds op een afspraak op een pleintje aan de Professor R. Casimirstraat in Osdorp. Omwonenden horen twee salvo's en treffen hem aan met fatale schotwonden in buik en nek.

2: 3 maart Oost

De 33-jarige Pool Jan Majdanski wordt door onbekende mannen doodgestoken bij de cruiseplek voor homo's in het Oosterpark. Het lijkt eerder om een uit de hand gelopen beroving te gaan dan om antihomogeweld, stelt de politie op basis van getuigenverklaringen. Geen van de verdachten is gearresteerd.

3: 7 maart Zuidoost

De 20-jarige Mike Plet krijgt bij de flat Hofgeest in de Bijlmer ruzie met een jongen, mogelijk om een meisje. De jongen steekt hem drie keer in zijn bovenbeen. Plet is geraakt aan zijn dijbeenslagader en overlijdt drie dagen later in het ziekenhuis. Anderhalve week daarna arresteert de politie de dan 15-jarige dader in Rotterdam. De rechtbank verwerpt zijn beroep op noodweer en legt een jaar jeugddetentie op. Van de celstraf is de helft voorwaardelijk. Hij krijgt bovendien een voorwaardelijke PIJ-maatregel ('jeugd-tbs'), omdat hij door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar was.

4: 8 maart Zuidoost

De verslaafde Sabrina Oosterbeek (30) heeft voor geld of drugs seks met mannen. Ze verdwijnt nadat ze in de nacht van 7 op 8 maart haar flat in Geldershoofd in Zuidoost heeft verlaten. Justitie is ervan overtuigd dat de Amsterdamse huisschilder Sjonny W. (45) haar heeft omgebracht. Hij zou in 2003 al de Roemeense prostituee Mirela Mos hebben vermoord en in stukken gesneden. Hij wordt ook gelinkt aan de dood van een derde prostituee in 2003: Monique Roossien. W. ontkent, maar zit vast.

5: 10 juni Zuidoost

De geregeld veroordeelde Gianni L. (23) krijgt na een nacht uitgaan op een huisfeest in de Scherpenzeelstraat in Zuidoost ruzie met een vriend van Oscar Donk, die hij vijf keer steekt met een mes. Als Donk op het tumult af komt, steekt hij ook hem. Donk rent het huis uit en wordt pas enige tijd later in kritieke toestand gevonden door de politie. Hij overlijdt. L. bekent, maar beroept zich op noodweer. Hij zit nog vast.

6 & 7: 17 juli Zuid

Als familie alarm heeft geslagen, treffen agenten de 54-jarige Amsterdammer Pieter Hoovers en zijn Thaise vrouw Tae (32) doodgeschoten aan in een bovenwoning aan de Ceintuurbaan. De in het Amsterdamse nachtleven en de vechtsportwereld bekende Hoovers en Tae woonden in Thailand in sekstoeristenoord Pattaya, waar Hoovers een eetcafé had. Ze verbleven gedurende hun vakantie in het Amsterdamse appartement van een vriend. De recherche zoekt de schutter nog.

8: 19 juli Diemen

In een woning van een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen wordt brand gesticht, waarna een explosie en een felle brand volgen. De 27-jarige David Swart komt om het leven, zijn vriendin en een andere student raken zwaargewond. Volgens justitie heeft de 24-jarige Gilermo I. de brand aangestoken, geholpen door zus Simona (23) en vriend Rachid V. (26). Ze zouden de brand hebben gesticht om de verzekering op te lichten.

9: 27 juli Zuidoost

De 27-jarige Philip O. steekt in een volle metrolijn 53 uit het niets de 38-jarige hem onbekende Amsterdammer J. W. in hals, borst en buik. Die overlijdt. O. is met onbegeleid verlof uit de gesloten psychiatrische afdeling van het AMC waar hij dwangbehandeling onderging. Hij was pas kort vrij na een gevangenisstraf van twee jaar voor een overval op een tankstation in Zuidoost. Hij zou ook een parketwacht van de rechtbank hebben aangevallen en een AMC-verpleegkundige hebben mishandeld. O. zit nog vast. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de handelwijze van het AMC.

10: 15 augustus West

De 23-jarige Ferjo schiet zijn psychiatrisch zieke, verslaafde en gewelddadige vader Roberto Campagne (51) drie kogels door het hoofd in zijn woning in de Nova Zemblastraat in de Spaarndammerbuurt. Hij meldt zich vier dagen later met zijn moeder Carla R. (52) bij de politie. Die is dan al gealarmeerd door een neef die was gevraagd het lichaam weg te werken.
Ferjo zegt dat hij schoot uit noodweer. Zijn vader zou op zijn moeder hebben geschoten in de slaapkamer. Toen hij binnenkwam, zag hij een revolver. Daarmee schoot hij toen zijn vader hem met een mes belaagde, zegt hij.
Justitie en de rechtbank vragen zich af waarom zoon en moeder vier dagen hebben geprobeerd het lichaam en sporen weg te werken als werkelijk sprake was van noodweer. Ze hadden hem al gewikkeld in dekzeil en tape, als 'een keurig postpakket'. Juist doordat de sporen zijn weggemaakt, is noodweer volgens justitie niet meer vast te stellen. Ferjo zit vast, zijn moeder is vrij tot het strafproces.

Aantal geweldsdoden Beeld Jorris Verboon
Aantal geweldsdodenBeeld Jorris Verboon

11: 17 augustus Zuid

Een dag voor haar honderdste verjaardag vinden agenten Hendrika Holshuijsen dood in bad in haar woning aan de Noordhollandstraat in Buitenveldert. Buren hadden de politie gebeld vanwege een lekkage. Holshuijsen was nog volop actief en woonde zelfstandig. Haar zoon, die lang bij haar inwoonde, wordt gearresteerd. Het is nog onduidelijk of hij iets met haar dood te maken heeft. Hij werd snel vrijgelaten.

12: 18 september Nieuw-West

Eigenaar Ali Kaynak (48) van de onder moslims populaire fastfoodketen Halal Fried Chicken ligt al tijden overhoop met de andere Turkse Amsterdammers met wie hij de keten heeft opgezet. Het wordt onrustig in de vijf vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht tijdens de politieke spanningen in Turkije. Bij een vechtpartij in de vestiging aan Plein '40-'45 in 2016 gaat Kaynak de broer van één van de mede­oprichters met een kippentang te lijf. De ex-compagnons openen even later concurrent Halal Burgers & Chicken: HBC. In april sticht een onbekende brand in een Halal Fried Chicken; in augustus schiet een onbekende een ex-compagnon in zijn been. Op 18 september schieten onbekenden Kaynak neer in zijn Opel Insignia voor de deur van de HFC aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Hij overlijdt daags daarop. De politie heeft geen verdachten gearresteerd.

13: 19 september Amstelveen

De Poolse schoonmaakster Wiolette Rogozinska (50) ligt dood in haar appartement aan de Prunus­laan in Amstelveen. Ze is omgebracht. Vier dagen later arresteert de politie haar 43-jarige vriend Damian H. in een restaurant in de Poolse stad Zabrze.

14: 12 oktober Zuid

In een auto in West ligt het lichaam van de 44-jarige Italiaanse maffioso Saverio Tucci. Hij lijkt doodgeschoten in een woning in de Dongestraat in de Rivierenbuurt. Volgens Italiaanse media was Tucci, 'de man met het engelen­gezicht', een vooraanstaand lid van een Zuid-­Italiaanse maffiaclan. Volgens zijn vrouw was hij 'op zakenreis' voor autohandel. De politie heeft drie verdachten op het oog, maar heeft de zaak nog niet rond.

15: 11 november West

Een menigte viert op het Mercatorplein dat het Marokkaans elftal naar het WK voetbal gaat als de 40-jarige Alaatin Kiliç vlakbij op de Admiraal Helfrichstraat ruzie krijgt. Hij fietst weg, komt terug en wordt ter hoogte van de Kentucky Fried Chicken neergestoken. Hij strompelt naar een passerende motoragent en kan nog uitbrengen dat mannen bij een Golf GTI aan de overkant hem hebben gestoken. De politie arresteert een man die van de auto wegrent. Omdat Kiliç met meerdere mannen ruzie had, is onduidelijk welke rol hij heeft gespeeld.

16: 23 november Centrum

De 19-jarige Ayman Mouyah hangt met vrienden voor zijn flat aan de Kattenburgerkade als Tim S. (39), met wie ze al een tijdje een hooglopende ruzie hebben, rond 01.00 uur 's nachts passeert en op de groep schiet. Mouyah wordt dodelijk geraakt en sterft op straat. S. schiet een ander in zijn been, hurkt bij hem neer en zegt: "De volgende keer gaat ie door je hoofd."
De verslaafde Tim S. woonde al enige tijd in de garagebox van zijn ouders. Hij had het met de jongens aan de stok om een scooter die hij had gestolen, waarna die beschadigd was teruggekomen. Hij zit nog vast. Familie en vrienden lopen een stille tocht achter een spandoek: 'Ayman Mouyah 4-ever'.

17: 17 december Oost

De 72-jarige Teunis Weening, in de buurt bekend als Ton, wordt in de vroege ochtend neergestoken in zijn woning aan het Sumatraplantsoen, Indische Buurt. Het mes blijft daar achter. Hij sterft in het ziekenhuis. De politie arresteert een 45-jarige vrouw. Ze zit nog vast. Weening, die vaak dakloos was geweest, stond erom bekend dat hij goed van vertrouwen was en zijn deur vaak openliet. Buurtbewoners eren hem, ook met bloemen in het mandje van zijn scootmobiel voor zijn deur.

Ongeluk of moord?

In de vroege ochtend van 12 november ligt Sofie Kerklaan (27) dood voor haar huis aan het Djakartaterras, Indische Buurt. De politie noemt het onderzoek naar haar dood 'heel complex en nog niet te duiden'. Getuigen hebben luide stemmen gehoord op straat, maar of een ruzie haar noodlottig is geworden, is onduidelijk.

. Beeld Jorris Verboon
.Beeld Jorris Verboon
Meer over