Ruzie om schade piloten-staking

AMSTERDAM - Touroperators gaan alle schade van de pilotenstaking morgen verhalen op Transavia. De maatschappij is niet van plan daaraan tegemoet te komen en beroept zich op overmacht. Transavia probeert de actie vandaag met een kort geding te voorkomen.

Touroperator Thomas Cook (onder meer Neckermann) wordt overspoeld door telefoontjes van verontruste reizigers. ''Mensen willen weten wat er gaat gebeuren,'' zegt een woordvoerder.

Transavia vervoert dagelijks tussen de duizend en tweeduizend passagiers van Thomas Cook. Voor reizigers die in het buitenland stranden, zal tijdelijk onderdak worden gezocht. Vertrekkers moeten schadeloos worden gesteld voor de vakantiedagen die ze missen. ''Wij stappen dan weer naar Transavia om onze schade terug te halen.''
De maatschappij beroept zich op overmacht. ''Dit is iets dat zich buiten onze controle afspeelt,'' zegt een woordvoerder.

Volgens Transavia raken morgen tienduizend passagiers op veertig vluchten gedupeerd. Mogelijk gaan sommige vluchten wel door, omdat een kwart van de Transaviavliegers geen lid is van vakvereniging VNV, die tot de staking heeft opgeroepen.

Vandaag probeert Transavia met een kort geding de staking te voorkomen nadat informele gesprekken dit weekend ook op niets zijn uitgelopen. Volgens de maatschappij is er nog voldoende ruimte om te onderhandelen.

Pas in de loop van de avond is duidelijk of de rechter de acties verbiedt. ''We weten precies wie morgen vertrekt,'' zegt de woordvoerder van Thomas Cook. '' Zodra de knoop is doorgehakt, nemen wij of de reisbureaus contact met hen op.''
De pilotenvakbond onthoudt zich gedurende de onderhandelingen van elk commentaar. (HERMAN STIL)

Volgens Transavia raken morgen tienduizend passagiers op veertig vluchten gedupeerd. Foto Robin Utrecht Beeld
Volgens Transavia raken morgen tienduizend passagiers op veertig vluchten gedupeerd. Foto Robin Utrecht
Meer over