Ruzie met Rusland om landingsrechten Schiphol

Nederland en Rusland ruziën over de positie van de Russische vrachtmaatschappij Air Bridge Cargo (ABC) op Schiphol.

Herman Stil/ANP
Het ministerie van I&W bevestigt gesprekken met zijn Russische tegenhanger over de maatregel. Beeld ANP
Het ministerie van I&W bevestigt gesprekken met zijn Russische tegenhanger over de maatregel.Beeld ANP

ABC moest eerder dit jaar landingsrechten op Schiphol inleveren voor haar vrachtjumbo's, omdat het daar onvoldoende gebruik van zou hebben gemaakt.

Het ministerie van I&W bevestigt gesprekken met zijn Russische tegenhanger over de maatregel, die volgens de Russen op gespannen voet staat met de wederzijdse luchtvaartovereenkomst tussen de twee landen.

ABC heeft een deel van haar vluchten nu noodgedwongen naar Luik verplaatst, waardoor bij haar afhandelaar op Schiphol, Menzies, ruim honderd banen verdwijnen.

KLM
Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is het conflict zodanig hoog opgelopen, dat KLM al bij de bond heeft aangeklopt voor voorbereidingsmaatregelen om toestellen om te kunnen laten vliegen, omdat Rusland dreigt vliegtuigen van KLM niet meer toe te staan om via Siberië naar het Verre Oosten te vliegen.

KLM weigert commentaar te geven. Volgens de VNV dreigen de Russen wel vaker het overvliegrecht over Siberië in te trekken voor maatschappijen van landen waarmee een luchtvaartgerelateerd conflict speelt. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat dit dreigement ook echt wordt uitgevoerd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over