Rutte ziet weinig in plan voor zzp'ers

Premier Mark Rutte ziet weinig in een plan van werkgeversorganisatie AWVN om zzp'ers toegang te geven tot het stelsel van sociale zekerheid.

null Beeld anp
Beeld anp

Rutte waarschuwde in een debat in de Eerste Kamer dat het voorstel leidt tot het versoberen van opgebouwde rechten van mensen in loondienst. Ook wil hij zzp'ers niet dwingen tot iets wat velen van hen juist niet willen.

'Je moet oppassen mensen tegen hun zin in gelukkig te maken', zei Rutte. Hij wees erop dat het overgrote deel van de 800 duizend zzp'ers in Nederland welbewust heeft gekozen voor zelfstandigheid en er lol in heeft om niet in loondienst te zijn.

Die mensen moet je niet dwingen tot verplichte verzekeringen voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of verplichten een aanvullend pensioen op te bouwen, vindt Rutte.

Het kabinet probeert problemen als schijnzelfstandigheid onder zzp'ers aan te pakken, maar Rutte waarschuwde voor het 'problematiseren' van de hele groep zzp'ers. Rutte zei eerlijk dat hij het plan van de AWVN niet meteen werkelijkheid ziet worden, ook omdat het een enorme operatie zou zijn.

Hij toonde zich op aandringen van de PvdA, die ervoor had gepleit het AWVN-plan serieus te nemen, wel bereid om de discussie over allerlei aspecten rond het zzp-schap verder te voeren.

Meer over