Update

Rutte vanavond pas terug uit het buitenland

Premier Mark Rutte komt dinsdagavond terug uit het buitenland. Dat is precies een dag eerder dan oorspronkelijk gepland. De minister-president, die zijn werk eigenlijk donderdag zou hervatten, vindt het beter om al in Nederland te zijn nu prins Friso is overleden. Maar afspraken met de koninklijke familie zijn volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet gepland.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het overlijden en de uitvaart van de tweede zoon van prinses Beatrix zijn familiezaken, want Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer van het Koninklijk Huis.

Toch is Rutte maar liever in Nederland beschikbaar, mocht aan zijn aanwezigheid toch behoefte blijken. Maandag heeft hij al met Willem-Alexander, Beatrix en Mabel gebeld.

De RVD liet dinsdagochtend weten nog niet kunnen zeggen wanneer er meer bekend wordt gemaakt over de uitvaart van de prins. Hoewel het dus een familiezaak is, zal de dienst er later wel informatie over verstrekken.

In het verleden werd bij uitvaarten van de koninklijke familie wel de hulp ingeroepen van de Haagse onderneming (Monuta) Innemee, maar het is ook niet bekend of dat nu weer gebeurt.

In paleis Huis ten Bosch in Den Haag is dinsdag een groot deel van de koninklijke familie bijeen. Beide broers van de maandag overleden prins Friso, koning Willem-Alexander en prins Constantijn, waren maandag al gearriveerd. Dinsdagochtend reden onder anderen ook prinses Laurentien en prins Maurits met zijn echtgenote prinses Marilène door de paleishekken. Prins Friso ligt opgebaard in het paleis, het woonverblijf van prinses Beatrix.

Meer over