Rutte: 'Pakket van echte keuzes, akkoord zonder taboes'

'Mevrouw de voorzitter, het kabinet van VVD en Partij van de Arbeid dat ik vandaag in uw Kamer mag presenteren is de logische uitkomst van verkiezingsuitslag van 12 september.' Met die woorden begon premier Mark Rutte de regeringsverklaring van het tweede kabinet dat zijn naam draagt.

Michiel van der Geest
Mark Rutte Beeld anp
Mark RutteBeeld anp

Volgens de premier is het in tijden dat de politiek veel van burgers vraagt, voor het draagvlak van groot belang dat er rust en vertrouwen is in de samenleving. De afgelopen twee weken hebben laten zien dat de bereidheid bij mensen om offers te brengen, niet vanzelfsprekend is, aldus Rutte.

De samenwerking tussen de twee partijen is dan ook een duidelijke opdracht van de kiezer. 'Wij accepteren elkaars programmatische verschillen. Dat schept ruimte om lastige knopen door te hakken. Grote beslissingen zijn nodig, pijnlijke maatregelen onvermijdelijk.'

Rutte plaatste zijn kabinet daarom in de traditie van kabinetten als het pacificatie-kabinet van 1917, de kabinetten-Drees na de Tweede Wereldoorlog, de akkoorden van Wassenaar uit de jaren '80 en de Kunduz-coalitie van afgelopen voorjaar.

Pijn voor iedereen
Rutte herhaalde dat 'iedereen de pijn van de crisis zal gaan voelen' en dat de economische groeicijfers voor langere tijd 'lager zullen zijn dan we gewend zijn'. 'Maar weglopen komt ons nog duurder te staan'.

Negatieve gevolgen voor de koopkracht zijn niet te vermijden als in deze kabinetsperiode 16 miljard euro wordt bezuinigd, zei Rutte. Dat bedrag komt nog eens bovenop de 18 miljard van het minderheidskabinet van VVD en CDA en de 12 miljard euro die voor de begroting van 2013 is afgesproken. Het totaal komt daarmee op 46 miljard euro bezuinigingen in 7 jaar tijd.

Rutte stelde dat het alternatief voor de verfoeide inkomensafhankelijke zorgpremie bijdraagt aan een betere verdeling van de bezuinigingspijn. Voordeel van de maandag gemaakte afspraken is dat ze ook per jaar gemakkelijker zijn bij te sturen, aldus de premier.

Het kabinetsbeleid wordt er één van 'echte keuzes'; het regeerakkoord is een 'akkoord zonder taboes', aldus Rutte. Daarbij riep Rutte de drie pijlers waar het kabinet is gebouwd in herinnering: 'de schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei'.

Thorbecke
Op het gebied van de arbeidsmarkt wordt er extra gevraagd aan hen die dat kunnen opbrengen, en bescherming geboden aan degenen die dag nodig hebben, aldus Rutte. Op het gebied van onderwijs moet Nederland bij de top-5 van de wereld behoren, net zoals Nederland tot de top-5 van concurrerende economieën behoort. Dat alles met een open houding naar de wereld, en waarbij intern het huis van Thorbecke (de staatsinrichting, red.) wordt aangepast aan de eisen van deze tijd, zei Rutte.

Het kabinet legde vandaag een week na de beëdiging eindelijk de regeringsverklaring af aan de Tweede Kamer. De parlementaire aftrap van Rutte II werd vorige week uitgesteld omdat de oppositie niet tevreden was over de koopkrachtplaatjes van het regeerakkoord. Nu de omstreden zorgpremieplannen van tafel zijn, kan het debat alsnog doorgang vinden.

Rutte dankte in zijn openingswoorden de voormalige CDA-bewindslieden die volgens hem met veel passie de publieke zaak hebben gediend.

Meer over