'Rutte nog niet vernieuwend bezig'

Premier Mark Rutte zal pas in een tweede kabinet onder zijn leiding vernieuwingen kunnen gaan doorvoeren. Met zijn huidige kabinet is hij nog niet vernieuwend bezig.

ANP/redactie
Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

'Het is geen bevlogen kabinet met nieuwe denkbeelden over de toekomst.' Dat zegt VVD-prominent Ben Verwaayen zaterdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Verwaayen was bestuurslid van de VVD en schreef in 2006 het verkiezingsprogramma van de partij van Mark Rutte. Tegenwoordig is hij de topman van Alcatel-Lucent. Hij vindt dat de premier nu vooral bezig is orde op zaken te stellen. Dat is nodig om in een volgend kabinet bijvoorbeeld de arbeidsmarkt te kunnen vernieuwen. Daarna moet Rutte opstappen omdat zijn houdbaarheidsdatum dan is verstreken.

Verwaayen vindt ook dat de politiek te veel tijd steekt in 'politieke dingetjes' als harder rijden op de snelweg en het taboe verklaren van de dubbele nationaliteit. 'Het is onzin, echt onzin. Ik heb er niks mee.' Verwaayen zegt discussies over nationaliteit of afkomst niet wezenlijk te vinden.

Over de schuldencrisis zegt hij dat het te gemakkelijk is om Griekenland de schuld te geven. 'Natuurlijk is alles wat de Grieken gedaan hebben, fout. Maar het essentiële is dat we erbij stonden en niets gedaan hebben.' Dat Geert Wilders zich tegen steun aan de Grieken keert, ziet Verwaayen als een teken dat hij minder met de islam bezig is. 'Voor hem zijn Grieken de nieuwe moslims.'

In zijn ogen zou de PVV-leider er verstandig aan doen zich niet meer zo te richten op de islam. 'Nederland is natuurlijk geen anti-islamland.'

Ben Verwaayen. ©anp Beeld
Ben Verwaayen. ©anp
Meer over