Update

Rutte heeft ontslag aangeboden aan koningin

Premier Mark Rutte heeft gisteren bij koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch het ontslag van zijn kabinet aangeboden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij heeft haar geïnformeerd over de ontstane politieke situatie, sinds de PVV zaterdag de gedoogsteun voor het minderheidskabinet van VVD en CDA introk.

Redactie
Premier Rutte vertrekt uit het Paleis Huis ten Bosch. Beeld AP
Premier Rutte vertrekt uit het Paleis Huis ten Bosch.Beeld AP

Het staatshoofd heeft de ministers en staatssecretarissen verzocht 'al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten'. Voor het kabinet officieel gevallen is, moet het staatshoofd het ontslag accepteren.

Het kabinet is dan demissionair geworden. Een demissionair kabinet is net als een normaal kabinet bevoegd om besluiten te nemen en voorstellen voor nieuwe wetten te doen. Maar in de praktijk komt het erop neer dat er geen nieuw beleid meer wordt ontwikkeld. De Tweede Kamer zal deze week bepalen welke onderwerpen 'omstreden' of 'controversieel' worden verklaard en niet meer worden behandeld.

Een meerderheid van VVD, PvdA, SP en PVV wil zo snel mogelijk verkiezingen. 27 juni wordt gemeld als mogelijke datum.

Overweging
De officiële mededeling luidt als volgt: 'Minister-president drs. M. Rutte heeft op 23 april 2012 aan Hare Majesteit de Koningin het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen, met ingang van heden. Hare Majesteit de Koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.'

Rutte zal morgenmiddag in de Tweede Kamer een verklaring afleggen, waarna de Kamer met de premier in debat zal gaan.

De ministerraad beraadde zich vanmorgen ruim anderhalf uur over de politieke crisis die is ontstaan, nadat de PVV de stekker uit het Catshuisberaad had getrokken. Zonder gedoogsteun heeft het VVD/CDA-kabinet geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Kamer aan zet
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei na afloop van de ministerraad: 'We zullen de financiële markt en de Nederlanders laten zien dat we ook nu een degelijk financieel beleid kunnen voeren.' De Jager herinnerde eraan dat eerder ook het demissionaire vierde kabinet Balkenende dat deed.

Volgens de bewindsman is de Tweede Kamer nu aan zet. 'We zullen snel met de Kamer praten over maatregelen en ik ga er van uit dat we meerderheden zullen vinden voor de maatregelen die we naar Brussel kunnen sturen.' Uiterlijk 30 april ligt er een plan in Brussel, aldus De Jager.

Zomer
Veel van de fractievoorzitters herhaalden vandaag dat ze zo snel mogelijk verkiezingen willen. Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) willen de kiezer liefst nog voor de zomer naar de stembus laten gaan. 'Het landsbelang staat nu voorop', aldus Samsom. Kees van der Staaij (SGP) gaf aan dat hij zich zo constructief mogelijk zal opstellen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Kamer nu het initiatief neemt voor de begroting van 2013 en hij wil daar ook best over praten met verantwoordelijk Eurocommissaris Rehn.

Geert Wilders (PVV) wil 'zo snel mogelijk verkiezingen' en vooruit kijken: 'Zwartepieten helpt daar niet bij'. Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei nog even af te willen wachten wat het kabinet vanmiddag besluit. De CDA'er verwacht dat er nu een demissionair minderheidskabinet komt

Meer over