Update

Rutte geeft geen deadline voor Catshuisberaad

Premier Mark Rutte laat zich niet vastpinnen op een deadline voor de onderhandelingen in het Catshuis. Wel beloofde hij de Tweede Kamer dinsdag dat de gesprekken 'geen dag langer zullen duren dan nodig'.

Premier Rutte verlaat op de fiets het Catshuis. Beeld anp
Premier Rutte verlaat op de fiets het Catshuis.Beeld anp

VVD, CDA en PVV praten inmiddels ruim zes weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om het overheidstekort terug te dringen naar maximaal 3 procent van het bruto nationaal product.

'Te lang'
De oppositie in de Kamer vindt dat het Catshuisoverleg veel te lang duurt, nu Nederland in een recessie en een economische crisis zit. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vroeg Rutte dan toch op zijn minst te beloven dat de Kamer nog voor dat het meireces op 27 april begint, met het kabinet kan debatteren over de plannen. Maar ook dat wilde Rutte niet toezeggen.

Wel beloofde de premier na afloop uitgebreid verantwoording af te leggen en alle vragen te beantwoorden, ook over contacten die hij eind vorige week had met SGP-leider Kees van der Staaij over het proces in het Catshuis. Rutte ontkent dat er met Van der Staaij is onderhandeld. PvdA-leider Diederik Samsom vroeg zich af wat Rutte 'in hemelsnaam met de SGP aan het doen is'.

Meer over