Russische wetenschappers vinden fragmenten meteoriet terug

Russische wetenschappers hebben fragmenten van de meteoriet teruggevonden, die vrijdag boven de regio Tsjeljabinsk ontplofte. Dat hebben ze vandaag zelf bekendgemaakt. De schokgolf maakte in het Oeralgebied meer dan duizend gewonden.

Redactie
Het gat in het ijs van het meer. Beeld afp
Het gat in het ijs van het meer.Beeld afp

Het Russische ministerie van Noodsituaties deelde gisteren mee de zoektocht stop te zetten. Duikers hadden de hele dag tevergeefs in het Tsjebarkoel-meer gezocht. Daar kwam vermoedelijk een deel van de meteoriet neer.

Wetenschappers van de federale universiteit van de Oeral, die ter plaatse waren gestuurd, zeggen echter een vijftigtal kleine fragmenten gevonden te hebben nabij het meer. Zij stuurden hun vondsten naar de stad Jekaterinenburg, aldus een persbericht van de universiteit.

Volgens de leider van de expeditie, Viktor Grochovskij, behoort de meteoriet tot de klasse van chondrieten. De gevonden fragmenten bestaan voor 10 procent uit ijzer, vertelt de universiteit.

Aangezien het om kleine restanten van de meteoriet gaat, stelt Grochovskij aan het Russische persbureau Interfax dat het grootste fragment in het meer moet liggen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over