Russische meteorietexplosie had hoogst gemeten infrageluid ooit
De infrasone trillingen die afgelopen vrijdag bij de explosie van de meteoriet boven het Russische Oeralgebergte vrijkwamen, zijn de hoogste ooit gemeten. Dat meldt de CTBTO, de VN-organisatie in Wenen voor het toezicht op kernproeven.
De explosie werd door 17 infrageluidstations wereldwijd waargenomen, zelfs door het station in Antarctica, 15.000 kilometer van Tsjeljabinsk.
'We zagen meteen al dat deze gebeurtenis gigantisch was. Het zou vergelijkbaar zijn met de ontploffing boven Sulawesi in 2009', vertelt Pierrick Mialle, wetenschapper bij CBTBO. Tot vorige week had de meteorietexplosie boven Sulawesi in oktober 2009 het hoogst gemeten infrageluid ooit.
Infrageluid zijn geluidsgolven waarvan de frequentie zo laag ligt, dat mensen het niet kunnen horen. De CBTBO meet sinds 2001 infrageluid om atoomexplosies te kunnen waarnemen.
'We wisten dat het niet om een door de mens veroorzaakte explosie ging, omdat we veranderingen in de metingen zagen naarmate de meteoriet dichter bij de aarde kwam. Het ging niet om een enkele explosie, het brandde en bewoog sneller dan de snelheid van het geluid. Daardoor wisten we dat het niet om een vulkaanuitbarsting ging of explosies in de mijnbouw', aldus Mialle.
Voorzorgsmaatregel
Om het land in de toekomst te beschermen tegen dergelijke meteorietexplosies, hebben Russische deskundigen een ontwerp bedacht voor nieuwe krachtige telescopen die in de ruimte en op aarde kunnen worden geplaatst. Deze telescopen moeten waarschuwen tegen potentieel gevaarlijke planetoïden, kometen en andere bedreigingen, vertelt Lidiya Rykhlova van het Instituut voor Ruimteonderzoek in Moskou aan persbureau AP. De ontwikkeling van het systeem duurt tien jaar en zou 58 miljard roebel (ruim 2,5 miljard euro) kosten.
Op het hoge prijskaartje wordt sceptisch gereageerd. 'Ze kunnen beter de wegen in Tsjeljabinsk repareren. De gaten in de wegen kunnen veel meer schade aanrichten dan honderd meteorieten', aldus Alexei Navalny, de Russische oppositieleider en anti-corruptieblogger.
Onderzoek
Wetenschappers hebben meer dan vijftig kleine fragmenten van de meteoriet in het Oeralgebergte gevonden en hebben inmiddels de eerste onderzoeken uitgevoerd.
De fragmenten zijn minder dan een centimeter groot en allemaal bij het Tsjerbakoel-meer gevonden, vertelde Viktor Grokhovsky, die de zoektocht leidde. Het was een chrondiet, een soort meteoriet die voor 10 procent uit ijzer bestaat. Een chrondiet is de meest voorkomende variant van meteorieten die op aarde worden gevonden.