Russische mannen op sociale media opgeroepen naar Krim te reizen

Russische nationalisten gebruiken sociale media om jonge mannen te vragen om te 'helpen in de strijd om Oekraïne' door als toerist over de grens te reizen en zich aan te sluiten bij 'verzetsgroepen' in de Russischtalige regio's.

Sacha Kester
Pro-Russische demonstranten in Odessa. Beeld afp
Pro-Russische demonstranten in Odessa.Beeld afp

'We hebben mannen tussen de 18 en 45 jaar nodig die zich in Oekraïne bevinden, of bereid zijn er naartoe te gaan', staat er op de pagina 'Zelfverdediging van de Burgers van Oekraïne' op VKontakte, een Russisch sociaal netwerk dat is te vergelijken met Facebook.

Mannen kunnen zich als vrijwilliger opgeven en naar de steden Donetsk, Charkov of Odessa reizen, die de 'belangrijkste centra van verzet' worden genoemd. Er is een link naar een inschrijfformulier.

Het is belangrijk dat mensen die 'door de coup in gevaar zijn gekomen' moreel gesteund worden, staat op de pagina. Vladimir Propenko, een van de initiatiefnemers van de site, zegt in de krant Novaya Gazeta dat Russische mannen in Oekraïne kunnen deelnemen aan vreedzame demonstraties. 'Als het gevaarlijk wordt, sturen we er niemand naartoe.'

De vrijwilligers moeten zorgen dat ze geen argwaan wekken. 'Onthoud goed, je bent gewoon een toerist', wordt er volgens de Moscow Times op de pagina gewaarschuwd. 'Neem dus geen spullen mee waarmee je zou kunnen opvallen'.

Als het mensen niet lukt om naar Oekraïne te gaan, kunnen ze ook op sociale netwerken een bijdrage aan de strijd leveren, of geld overmaken voor de goede zaak. De pagina, die tien dagen geleden is aangemaakt, had vanmorgen meer dan 7.600 volgers. VKontakte heeft in totaal zo'n 100 miljoen actieve gebruikers.

Eerder deze week werden in Rusland 13 internetpagina's geblokkeerd die de protestbeweging in Oekraïne steunen omdat deze 'propaganda' bevatten van nationalistische groeperingen die 'terroristische activiteiten' aanmoedigden.

Pro-Russische betogers in Donetsk. Beeld epa
Pro-Russische betogers in Donetsk.Beeld epa
Meer over