Russen trekken weg uit Gori

TBILISI - Russische troepen zijn vanmorgen begonnen met de terugtocht uit de Georgische stad Gori, 25 kilometer ten zuiden van Zuid-Ossetië.

Zij waren gisteren de stad binnengetrokken om verder niet omschreven 'veiligheidsmaatregelen' te nemen, waartoe zij gerechtigd zijn op basis van de bestandsregeling die gistermorgen inging.

Volgens het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de terugtrekking uit Gori bevestigde, hebben de Russen ook de havenstad Poti aan de Zwarte Zee verlaten.

De aanwezigheid van de Russen in Gori, aan de weg naar de Georgische hoofdstad Tbilisi die op honderd kilometer van Gori ligt, veroorzaakte gisteren paniek. Volgens de Georgische president Michail Saakasjvili zouden de Russen van plan zijn op te rukken naar Tbilisi. Hij bezwoer dat de Georgiërs hun hoofdstad 'tot de laatste druppel bloed' zouden verdedigen.

Volgens de wapenstilstandsregeling, die in de nacht van dinsdag op woensdag door de Franse president Nicolas Sarkozy namens de Europese Unie was overeengekomen met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev en Saakasjvili, hebben de Russen het recht op te treden in een 'vredestichtende rol', zolang er geen andere organisatie is die ter plekke het nakomen van het bestand controleert.

Deze vaag omschreven taak zouden de Russen ook mogen uitoefenen buiten de omstreden regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Dit rechtvaardigde volgens Moskou de Russische aanwezigheid in Gori en Poti, waar zij wapens zouden hebben veiliggesteld die door de Georgische troepen op hun terugtocht naar Tbilisi onbeheerd waren achtergelaten.

De Georgische regering beschuldigde de Russen er ook van dat zij verwoestingen in Gori zouden hebben aangericht. Maar een BBC-verslaggever stelde vast dat niet de Russen, maar op wraak beluste Zuid-Osseten die de grens waren overgestoken, in de stad auto's stalen en winkels plunderden. De Russische troepen lieten hen daarbij begaan.

De paniek in Tbilisi bleek ook uit een andere verklaring, die Saakasjvili gisteravond op de Georgische televisie aflegde. Op de luchthaven van de hoofdstad was een Amerikaans militair vrachttoestel geland met hulpgoederen - veldbedden, dekens en medicijnen - voor de talrijke vluchtelingen.

De Georgische president verklaarde dat de komst van de Amerikanen 'betekent dat de controle over de Georgische havens en luchthavens zal worden overgenomen door het Amerikaanse ministerie van Defensie'.

Het Pentagon ontzenuwde die bewering onmiddellijk. ''We hebben er geen behoefte aan, en het ligt ook niet in onze bedoeling, welke Georgische luchthaven of haven dan ook over te nemen.''
Saakasjvili verweet met bitterheid het Westen ook dat het heeft gefaald in zijn steun aan Georgië. ''Want men zou kunnen zeggen dat de Russen via ons een oorlog met het Westen voeren,'' zei hij.

De Europese Unie is bereid waarnemers naar Zuid-Ossetië te sturen om toe te zien op het staakt-het-vuren. Op een spoedbijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie drongen Polen, Estland, Letland en Litouwen aan op een harde veroordeling van Rusland.

Maar daar wilden de andere landen niet aan. Volgens de Franse minister Bernard Kouchner is het 'te vroeg om een moreel oordeel te vellen over het conflict'. Nederland sloot zich daarbij aan. (HET PAROOL)

Een Russisch konvooi passeert paard en wagen in de buurt van de stad Gori. Foto AP/Sergei Grits Beeld
Een Russisch konvooi passeert paard en wagen in de buurt van de stad Gori. Foto AP/Sergei Grits
Meer over