Russen bij 'buitenaards' meer zwijgen plots

Er is al dagen geen contact meer met een team Russische wetenschappers dat op Antarctica boort naar het mysterieuze Vostokmeer. De wetenschappers proberen, in een race tegen de klok, het meer te bereiken voordat de Antarctische zomer voorbij is en het te koud wordt om weg te komen.

Dolf Hendriks
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

De vraag is nu wat er precies aan de hand is: laat de techniek het afweten of zijn de wetenschappers simpelweg te druk om contact met collega's in de bewoonde wereld op te nemen. De Russen werken onder extreme omstandigheden. De temperatuur bij het Vostokmeer, dat wellicht al een miljoen jaar onder een dik laag ijs ligt, is -66 graden.

Het ijs dat het meer bedekt is meer dan drie kilometer dik. Het water eronder kan er al twintig miljoen jaar liggen. De onderzoekers hebben haast. Ze moeten het meer bereiken, voordat het er te koud wordt en er geen vliegtuig meer kan landen om de wetenschappers op te halen. Vorig jaar mislukte de poging, toen moesten de wetenschappers een paar meter boven het water opgeven.

Vloeibaar
Wat men in het mystieke meer aan zal treffen, is totaal onbekend. Sommigen speculeren dat organismen er leven die zich aangepast hebben aan de hoge concentratie zuurstof. Het meer, 250 kilometer lang, 50 kilometer breed en honderden meters diep, blijft vloeibaar door geothermische warmte van de aarde en de hoge druk van het bovenliggende ijs.

Leven in het Vostokmeer zou kunnen betekenen dat op Europa, een maan van de planeet Jupiter, ook mogelijk leven kan zijn. Op deze maan bevindt zich namelijk een meer onder vergelijkbare omstandigheden. Het Vostokmeer wordt hierom ook vaak 'buitenaards' genoemd.

The Thing

De recente radiostilte doet denken aan een scène uit de horrorfilm 'The Thing'. In deze film ontdekken wetenschappers in het Antarctische ijs een ruimteschip. Wat volgt is een angstige en bloederige strijd tegen een verschrikkelijk buitenaards wezen.

Valery Lunkin, die de expeditie bij het Vostokmeer leidt, zei afgelopen maand: 'We weten niet wat er daar op ons wacht.'

Meer over