'Rusland wil Zuid-Ossetië annexeren'

Rusland heeft een samenwerkingsverdrag gesloten met de afvallige regio Zuid-Ossetië in Georgië. Daarin is vastgelegd hoe de veiligheidsdiensten, legers en grensbewaking gaan samenwerken. De Georgische regering spreekt van een stap richting annexatie. De NAVO noemt de overeenkomst in strijd met internationale wetten.

Redactie
De Russische president Vladimir Poetin. Beeld anp
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld anp

Rusland heeft Zuid-Ossetië in 2008 erkend als een onafhankelijke staat na een oorlog met Georgië die vijf dagen duurde. De internationale gemeenschap ziet Zuid-Ossetië echter nog als deel van Georgië.

Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg is het verdrag een inbreuk op de 'soevereiniteit en territoriale integriteit' van Georgië en gaat het in tegen internationale wetten.

Ook de Verenigde Staten erkennen de legitimiteit van de het verdrag niet, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 'De bezette gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië horen bij Georgië. We blijven opkomen voor de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië.'

Meer over