Update

Rusland en China vetoën Syrië-resolutie

Rusland en China hebben vandaag in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een resolutie die de Syrische president Bashar al-Assad oproept te vertrekken. Rusland had al laten weten de resolutie te blokkeren als het tot een stemming zou komen.

Redactie/ANP/ AFP/ RTR
null Beeld ap
Beeld ap

De resolutie was een initiatief van westerse en Arabische landen en veroordeelde ook het bloedvergieten door het Syrische bewind.
Volgens de Russen wordt het geweld door de oppositie minder zwaar veroordeeld dan het geweld door het regime Assad. 'Dan kies je partij in een burgeroorlog', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder. Rusland is een trouwe bondgenoot van het omstreden regime in Syrië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat militair ingrijpen in Syrië was uitgesloten in de resolutie. Desondanks was het volgens Clinton 'niet mogelijk om op een constructieve manier met de Russen te werken'.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reist dinsdag wel naar Syrië om er een politieke oplossing te zoeken voor het voortdurende bloedvergieten in Syrië.

Enorme klap
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld dat Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad hun veto hebben uitgesproken over een resolutie over Syrië. Volgens hem had de internationale gemeenschap vanwege het vele geweld in dat land de plicht te handelen.

'Het is een enorme klap voor de Syrische bevolking, Assad moet opstappen', stelde Rosenthal vandaag in een reactie op de afgewezen resolutie, die de Syrische president Bashar al-Assad oproept te vertrekken.

260 burgers
Bij de aanval op Homs heeft het Syrische leger willekeurig huizen gebombardeerd in Homs. Daarbij kwamen volgens berichten circa 260 burgers om het leven. Het bombardement was een van de bloedigste acties tegen de opstand in het land. Bij de strijd tussen voor- en tegenstanders van het regime zijn ruim 5000 doden gevallen, aldus de Verenigde Naties.

De nieuwste actie leidde tot afschuw in de westerse wereld. 'Onbeschrijflijk', stelde de Amerikaanse president Barack Obama. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemde het geweld ijzingwekkend. De Duitse VN-ambassadeur noemde het 'een schandaal' als de Veiligheidsraad niet handelt.


Impuls

De enorme aanval van Syrische regeringstroepen tegen de opstandige bewoners van Homs hebben de protesten een impuls gegeven. Tunesië zet de ambassadeur uit en erkent het regime van president Bashar al-Assad niet langer. De Syrische vlag is van de ambassade in Tunesië verdwenen.

Ambassades in Londen, Athene, Caïro, Koeweit en Berlijn zijn aangevallen door betogers. Ze vernielden ramen en probeerden in te breken. De politie verrichte vele arrestaties. Bij het Syrische consulaat in Den Haag was niets aan de hand, aldus de politie.

undefined

Meer over