Rusland: Amerikanen hielpen Georgië

BRUSSEL - Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van betrokkenheid bij het conflict in Zuid-Ossetië. Volgens de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, waren er bij het begin van het conflict zeker 127 Amerikaanse militaire instructeurs in Georgië.

Rogozin zei dat dinsdag op een persconferentie in het hoofdkwartier van de NAVO, waar Rusland als partnerland ook een kantoortje heeft. Rogozin suggereerde dat Amerikaanse militairen mee hebben gedaan met de gevechten. ,,Onder de doden aan Georgische kant waren militairen met een donkere huid. Wie zijn dat?''. Hij zei dat er mogelijk een dna-test komt.

Hij stelde dat de VS nauw betrokken zijn bij het Georgische leger. ,,Wat zijn die Amerikaanse waarden als je schiet op een stad waar nog burgers zijn, als je huizen platbrandt waar vrouwen nog aanwezig zijn?''

Jaap de Hoop Scheffer
Rogozin haalde ook uit naar NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer. Diens veroordeling van het Russische optreden was volgens de Russische diplomaat ,,onaanvaardbaar'' en zullen gevolgen hebben voor de relatie tussen de NAVO en Rusland.

Hij verweet De Hoop Scheffer dat die geen spijt had betuigd voor de talloze burgerslachtoffers aan Russische kant. Georgië is het ,,favoriete speeltje van een aantal onverantwoordelijke landen'', verklaarde Rogozin de opstelling van de NAVO. (ANP)

Meer over