Ruim 3000 discriminatieklachten PVV-meldpunt

Iets meer dan 3000 mensen hebben een klacht ingediend over het zogenoemde Polenmeldpunt van de PVV van Geert Wilders. De melders vinden het meldpunt discriminerend. De meldingen kwamen binnen via de Poolse vakbond en via Anti Discriminatie Bureaus in Nederland, zo meldde een woordvoerster vandaag.

ANP/Redactie
Screenshot van de website met het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. Beeld anp
Screenshot van de website met het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen.Beeld anp

De teller stond dinsdag nog op ruim 2000 klachten. Volgens de organisatie is er waarschijnlijk geen sprake van een strafbare actie van Wilders. Daarom vond de landelijke brancheorganisatie van Anti Discriminatie Bureaus aangifte niet zinvol.

Niet alleen mensen uit Midden- en Oost-Europa deden hun beklag, ook autochtone mensen klaagden dat ze het meldpunt kwetsend vinden. Wilders zegt op zijn beurt dat het meldpunt een groot succes is en dat er al tienduizenden klachten binnen zijn.

Ambassadeurs
Ook buiten Nederland deed het meldpunt van de PVV stof opwaaien. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) had vrijdag een gesprek met tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europa. In een open brief hadden zij het meldpunt 'discriminatoir en denigrerend' genoemd. Rosenthal wees de ambassadeurs erop dat dat politieke partijen in Nederland, binnen de grenzen van de wet, vrij zijn dit soort initiatieven te nemen.

Premier Mark Rutte zei donderdag dat hij op 1 maart met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement wil praten over de Europese kritiek op het Polenmeldpunt.

Meer over