Ruim 100.000 man op de been voor herdenkingen

De herdenkingen van de operatie Market Garden in september 1944 hebben zaterdag meer dan 100.000 mensen op de been gebracht. Het was overal heel erg druk.

Toeschouwers op de Ginkelse Heide bekijken de paradroppings tijdens de 70e herdenking van Market Garden. De droppings op de heide waren uitgesteld vanwege de mist. In het hele gebied rond Arnhem en Nijmegen zijn herdenkingen van de operatie Market Garden in september 1944, waarmee de bevrijding van Nederland begon. Beeld ANP
Toeschouwers op de Ginkelse Heide bekijken de paradroppings tijdens de 70e herdenking van Market Garden. De droppings op de heide waren uitgesteld vanwege de mist. In het hele gebied rond Arnhem en Nijmegen zijn herdenkingen van de operatie Market Garden in september 1944, waarmee de bevrijding van Nederland begon.Beeld ANP

Ede sloot rond het middaguur de Ginkelse Heide af voor nog meer bezoekers, omdat daar al ruim 60.000 mensen stonden. Het verkeer tussen Arnhem en Ede liep helemaal vast. Op de snelwegen A12 en A50 stonden lange files.

Mist
De mist gooide zaterdagmorgen roet in het eten voor verschillende droppings van parachutisten. De dropping in Driel ging helemaal niet door. De luchtlanding in Ede, waar ruim 1000 parachutisten zouden landen, werd gehalveerd. Pas zaterdagmiddag sprongen 500 para's boven de Ginkelse Heide. Er werden 2000 witte anjers uitgestrooid om de 2000 Britse parachutisten die hier in 1944 landden te eren.

Koning Willem-Alexander legde een krans bij het Polen-monument in het Overbetuwse Driel tijdens de herdenking daar. Bij dit dorp werd de 1e Poolse onafhankelijke Parachutistenbrigade gedropt om de Britten te helpen bij de Slag om Arnhem. Direct na Slag om Arnhem gaf de Britse generaal Montgomery de Polen de schuld van de mislukking. Het duurde 50 jaar voor dit beeld werd ontkracht. De brigade kreeg in 2004 een Militaire Willems-Orde van koningin Beatrix, maar wacht nog steeds op officieel eerherstel in het Verenigd Koninkrijk.

NAVO
Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en president Komorowski van Polen benadrukten in Driel het belang van een bondgenootschap als de NAVO. 'De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben andermaal bevestigd dat onze vrijheid nooit vanzelfsprekend is', zei Hennis. 'De veiligheid en stabiliteit van de NAVO is een zaak van ons allen.' De koning en Komorowski bedankten de 13 Poolse oud-strijders die in Driel waren persoonlijk.

De 94-jarige Amerikaanse veteraan Moffatt Burriss schonk bij de herdenking van de Waaloversteek in Nijmegen zijn legerjack met onderscheidingen aan burgemeester Hubert Bruls. De Amerikaanse 82nd Airborne Division stak in 1944 in canvas bootjes onder zwaar vijandelijk vuur de Waal over om de strategisch belangrijke Waalbruggen in handen te krijgen. Zondag wordt de Waalcrossing nagespeeld door militairen van de huidige 82nd. Zij hebben de 11 hoogbejaarde Amerikaanse veteranen die voor de herdenking zijn overgekomen aan boord.

Meer over