Rotterdammer veroordeeld voor straatintimidatie

Voor de eerste keer in Nederland is een persoon veroordeeld voor straatintimidatie. De man heeft een voorwaardelijke geldboete van twee keer 100 euro gekregen.

ANP/Het Parool
null Beeld Lotte Bronsgeest
Beeld Lotte Bronsgeest

De man stond woensdag terecht in Rotterdam voor het lastigvallen van acht vrouwen. De 36-jarige Rotterdammer Everon el F. had afgelopen zomer vrouwen nageroepen en lastiggevallen.

Hij riep ze na, liep achter ze aan, maakte kus- en handgebaren of ging dicht naast een vrouw zitten op een bankje. Handhavers van de gemeente waren hiervan getuige. Een aantal vrouwen liet nadrukkelijk laten weten dat ze niet gediend waren van de toenadering van de man.

In overtreding
Onder meer sissen, uitschelden en naroepen is sinds dit jaar strafbaar in de havenstad. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel.

Het aanspreken van vrouwen en dingen zeggen als 'hé mooie dame' of 'hé schatje' is volgens de rechter niet strafbaar. Echter, door de handelingen van El F., zoals de kushandjes en het achternalopen, is hij wel in overtreding.

De officier van justitie had boete van 380 euro geëist. De rechter vindt een voorwaardelijke boete gepaster, ook gezien de persoonlijke omstandigheden van de Rotterdammer, die in de schuldsanering zit.

4100

Op sissen, uitschelden en naroepen staat in Rotterdam maximaal een boete op van 4100 euro of drie maanden cel

Vrijgezel
De man vertelde de rechter dat hij nooit meer vrouwen zal naroepen. Hij heeft spijt. "Ik bedoelde het als compliment, ik wist niet dat het strafbaar was." El F. is vrijgezel, vertelde hij, en wil graag een vriendin. "Ze waren heel mooi," zei hij tegen de rechter. "Echt goeie vitamine voor je ogen."

De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga van Handhaving is tevreden. "In Rotterdam moet iedereen zich vrij, veilig en ontspannen kunnen voelen op straat." Het vonnis bevestigt volgens hem dat Rotterdam op de juiste manier handhaaft. "Wij zullen dit dan ook zeker vervolgen en onze kennis en ervaring delen met andere gemeenten."

Om (seksuele) intimidatie op straat strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

Lees ook: 'Het sisverbod in Amsterdam is op symboolpolitiek berust'

Straatintimidatie in Amsterdam

Het aantal Amsterdamse vrouwen dat te maken heeft gehad met straatintimidatie is in 2017 licht gedaald ten opzichte van 2016, maar nog altijd heeft 53% te maken met intimidatie, waarvan 14% ernstig.

Meer over