Rosenthal wil meer export uit Gaza

JERUZALEM - Nederland heeft Israël maandag opgeroepen de exportmogelijkheden vanuit Gaza te verruimen. Sinds een tijdje wordt de export van tomaten, aardbeien en anjers weer toegestaan.

Maar minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft in gesprek met onder anderen zijn ambtgenoot Avigdor Lieberman gezegd dat het hem een lief ding waard zou zijn als meer goederen mogen worden uitgevoerd.

Ook heeft Rosenthal ervoor gepleit de import van bouwmateriaal toe te staan om huizen en gebouwen te bouwen in Gaza. Zijn gesprekspartners toonden zich bereid er serieus naar te willen kijken, zei de bewindsman na afloop van de ontmoetingen in Jeruzalem.

Tweestatenoplossing

Rosenthal sprak met Lieberman en de minister van Defensie, Ehud Barak, ook over het vredesproces in het Midden-Oosten. Rosenthal gaf daarbij aan dat Nederland een tweestatenoplossing nastreeft, wat betekent dat er naast Israël een Palestijnse staat moet komen met als uitgangspunt de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967.

De Nederlandse minister ziet de Joodse nederzettingen echter als ''obstakel in het vredesproces'', zo heeft hij de ministers voorgehouden. Bovendien worden de nederzettingen volgens het internationaal recht als illegaal beschouwd, aldus Rosenthal. Hij gaf verder aan dat Nederland de band met Israël wil intensiveren, bijvoorbeeld op het gebied van economie, onderzoek, innovatie en onderwijs. Ook maakte hij duidelijk dat Nederland zich internationaal verzet tegen ''Israël-bashing''.

Rosenthal heeft dinsdag ontmoetingen met naar verwachting de Israëlische president en premier. Ook gaat de minister naar de Palestijnse gebieden. (ANP)

Meer over