Rosenthal sprak Syrische oppositie over steun

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag met vertegenwoordigers van de Syrische oppositie in Nederland gesproken over de mogelijkheden om de oppositie in haar eigen land te steunen. Ook de eerder uit Syrië teruggeroepen Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij het gesprek, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

null Beeld ap
Beeld ap

Bij steun wordt bijvoorbeeld gedacht aan technische hulp op het gebied van internet en het vastleggen van misdaden. Rosenthal herhaalde dat hij eraan hecht dat de Syrische president Bashar al-Assad opstapt en dat de oppositie de krachten bundelt. 'Des te meer de oppositie zich verenigt, des te effectiever zij is', aldus de minister.

Gedood
Syrische regeringstroepen hebben donderdag in de wijk Jobar in de stad Homs zeker 44 mensen gedood. Dat heeft de oppositiebeweging Lokale Coördinatiecomités laten weten. Volgens de oppositiegroep zijn de meeste slachtoffers familieleden van mensen die actievoeren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Jobar grenst aan Baba Amro, de wijk die een week eerder door het leger van Assad was ingenomen. Duizenden mensen zijn vanuit het grotendeels verwoeste Baba Amro naar Jobar gevlucht.

Elders in Syrië kwamen volgens de oppositie vandaag zeker 12 mensen om door gewelddadige acties van troepen die trouw zijn aan Assad. De doden vielen onder meer in de buurt van de hoofdstad Damascus, de noordelijke provincie Idlib en de provincie Hama in het midden van Syrië. De opstand tegen Assad heeft volgens de oppositie al 8500 mensen het leven gekost. De VN repten vorige week van meer dan 7500 doden.

Meer over