Update

Rosenthal onderbreekt reis vanwege Libië

Archieffoto van Uri Rosenthal. Beeld anp
Archieffoto van Uri Rosenthal.Beeld anp

AMSTERDAM - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft een reis naar Saudi-ArabiÈe afgebroken vanwege de situatie in Libië. Vanuit Den Haag kan Rosenthal beter leidinggeven aan de operatie om Nederlanders te evacueren uit Libië. Dat liet de woordvoerder van de minister maandag weten.

Rosenthal zou een internationale conferentie over energie in de Saudische hoofdstad Riyad bijwonen, maar besloot op doorreis in Londen terug te keren naar Den Haag omdat de toestand in Libië snel achteruit ging.

Op de vliegbasis Eindhoven staat een transportvliegtuig klaar om honderd Nederlanders uit Libië te halen, maar Rosenthal zei dat ook gekeken wordt naar de mogelijkheid om marineschepen in te zetten voor de evacuatie. Een Nederland marineschip ligt op dit moment bij het Suezkanaal.

In het programma Nieuwsuur zei Rosenthal dat de toestand in Libië chaotisch is, met veel geweld. De vraag is of het regime nog in het zadel zit, omdat er berichten zijn dat het leger verdeeld is en ambassades van Libië zich van de regering afkeren. (ANP)

Meer over