Rosenthal naar conferentie over Syrië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat volgende week vrijdag namens Nederland naar een internationale conferentie over Syrië. Op de eerste bijeenkomst, in de Tunesische hoofdstad Tunis, wordt gesproken over de vraag wat er moet gebeuren om het bloedige conflict in Syrië te stoppen.

ANP/Redactie
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken Beeld ANP
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse ZakenBeeld ANP

Rosenthal kondigde zijn deelname vandaag aan in een overleg met de Tweede Kamer. De conferentie wordt georganiseerd door de 'Vrienden van Syrië'. Het initiatief doet volgens de minister denken aan de soortgelijke, internationale contactgroep voor Libië die vorig jaar bijeenkwam.

Rosenthal gaf verder aan dat hij bereid is te kijken naar mogelijkheden om ernstig gewonde Syrische burgerslachtoffers naar Nederland te halen om hen medisch te behandelen. Met name regeringspartij CDA pleit daarvoor en roept de minister op ook andere landen in de Europese Unie te vragen deze vorm van humanitaire hulp te bieden.

Concrete plannen voor de tijdelijke medische opvang in Nederland zijn er echter nog niet, zei Rosenthal na afloop van het overleg. Hij heeft er wel contact over met het Rode Kruis. Vorig jaar ving Nederland 50 gewonden uit Libië op.

Nederland wil waar mogelijk ook andere humanitaire hulp bieden aan Syrië. Wel moet duidelijk zijn dat het geld en de eventuele goederen daarvoor in de juiste handen terecht komen. Maar 'alles wat we kunnen doen om de humanitaire situatie in Syrië te verbeteren, zullen we niet nalaten', zei Rosenthal.

Meer over