Rosenthal: Geen analyse van schade PVV-meldpunt

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil niet in kaart brengen of het omstreden PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen schade berokkent aan de positie van Nederland in Europa. 'Ik heb er geen behoefte aan om mij te verdiepen in hypothetische vragen over schade of niet aan Nederlandse belangen', zei hij vandaag in een overleg met de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Beeld epa
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.Beeld epa

De oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hadden hem hiertoe wel opgeroepen. Ze vrezen dat het meldpunt van gedoogpartner PVV tal van onderhandelingen in Europa, bijvoorbeeld over de immigratieregels en de financiële afdracht aan de EU, negatief zullen beïnvloeden.

'Ik ga me niet verdiepen in allerlei reflecties op wat iets mogelijkerwijs zou kunnen betekenen. Ik lees er breed over in de media. Mij hebben geen berichten hierover bereikt tot op dit ogenblik', zei Rosenthal. Hij spreekt vrijdagmiddag met tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europese landen die een open brief hadden geschreven waarin ze de actie van de PVV 'discriminatoir en denigrerend' noemen.

De minister zal een verslag van dat gesprek naar de Tweede Kamer sturen, zo zegde hij toe aan D66-leider Alexander Pechtold. Die blijft erbij dat het wel degelijk nodig is om onderzoek te doen naar de reputatieschade van Nederland in het buitenland.

Over de komende ontmoeting met de ambassadeurs zei Rosenthal dat 'we ervoor moeten zorgen dat over en weer de wederzijdse belangen zo veel mogelijk worden bevorderd en dat we met elkaar ervoor zorgen dat we de goede betrekkingen alleen nog maar verder verbeteren'.

Meer over