Plus

Rookverbod terras: goed idee, al is het in de praktijk vast balen

Het kabinet overweegt een rookverbod op terrassen. Wat vinden rokers in het zonnetje er zelf van? 'Het is even slikken, maar ik denk dat het onvermijdelijk is.'

Josien Wolthuizen
Op het terras van café Kuijper steken ze er nog een op - zolang het nog mag. Beeld Jean-Pierre Jans
Op het terras van café Kuijper steken ze er nog een op - zolang het nog mag.Beeld Jean-Pierre Jans

Telefoon. Biertje. Pakje sigaretten. Kijk op een willekeurige tafel op een terras en dat zijn de objecten die je bijna altijd aantreft. Ook op de tafel van Elke van Beek (32) en Astrid Thijssen (28). Ze zitten bij café Kuijper in de Linnaeusstraat te ­genieten van de avondzon.

Thijssen steekt net een sigaret op. Wat ze van een rookverbod op terrassen zou vinden? "Eigenlijk vind ik het wel goed, maar dat zeg ik nu. Als het zover is, baal ik vast wel een beetje."

Thijssen noemt zichzelf een gelegenheidsroker. Zo eentje die bijna niet rookt, maar er in combinatie met een biertje moeilijk van af kan blijven. "Als het niet meer mag, zal ik overwegen te stoppen."

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij. Maar vooralsnog is een Kamermeerderheid tegen een rookverbod op terrassen.

New York
Voor Elke van Beek kan roken op terrassen niet snel genoeg verboden worden. Ze is net een dag gestopt. Althans, ze probeert het. "Hoe moeilijker het wordt gemaakt, hoe makkelijker het zal zijn om te stoppen. Ik denk dat iedereen er snel genoeg aan gewend raakt, als het niet meer mag. In New York mag je niet roken op terrassen en daar zitten ze net zo vol."

Riad Farhat, eigenaar van Kuijper en flink wat andere zaken in Amsterdam, zit minder te wachten op een rookverbod. Natuurlijk begrijpt hij de argumenten, hij is zelf een jaartje geleden gestopt, maar hij ziet op tegen nog meer regels.

"Wat je krijgt, is dat mensen naast het terras op de stoep van de buren gaan roken. Je kunt erop wachten dat zij daar last van krijgen en gaan ­klagen. En mensen mogen buiten het terras niet met een drankje staan, dus het personeel moet voor politieagentje spelen."

Willekeur
Farhat vraagt zich af wat niet-rokers ermee zouden opschieten. "Zolang je wel naast het terras mag roken, blijven mensen meeroken. Zeker als iedereen daar op een kluitje staat, omdat het op het terras niet meer mag. Als de overheid wil voorkomen dat mensen meeroken, moet je het in de openbare ruimte helemaal verbieden. ­Alleen op een ­terras is willekeur."

Een paar kilometer verderop, op het terras van ­Kale op de Weteringschans, steekt medewerker Joris van der Wansen net een sigaret op. Wat vindt hij van een terrasverbod? "Dit kan dan zeker ook niet meer, hè?" zegt hij. "Dat is even slikken, maar ik denk dat het onvermijdelijk is dat roken op het terras niet meer mag; het is gewoon ongezond. Ik vind het wel rigoureus. Het zou beter zijn als ondernemers zelf de keuze hebben om bijvoorbeeld de helft van het terras wel en de andere helft niet rookvrij te maken."

Harstikke ongezond
Ad Bijlmer van het iets verderop gelegen café Mulder is, al rookt hij zelf, best voor een rookverbod op terrassen. "Als je het goed ­bekijkt, is het gewoon ­hartstikke ongezond. Het moet niet worden gepromoot door rokers."

Als het rookverbod voor ­terrassen er dan toch moet komen, pleit hij voor een strikte invoering zonder ­gewenningsperiode. "Anders krijg je dat je op sommige terrassen nog wel mag roken en op andere niet. Dan raak je klanten kwijt als je je aan de regels houdt."

Verder lezen

- Café-Restaurant ­Amsterdam was de eerste Amsterdamse horecagelegenheid die een rookverbod heeft ingesteld op zijn terras. Deze beslissing riep vorig jaar zowel juichende als minder enthousiaste reacties op.

- Is het de overlast voor hun klandizie die ondernemers in de horeca zou moeten drijven tot het instellen van een rookverbod op het terras? De kans op ongewenst meeroken? En wanneer zal Amsterdam helemaal rookvrij zijn?

Meer over