Rook van natuurbranden doodt jaarlijks 339.000 mensen

De rook van natuurbranden, onder meer van woudbranden, heeft tussen 1997 en 2006 wereldwijd jaarlijks de dood van gemiddeld 339.000 mensen veroorzaakt. Dat stelt een studie die op een wetenschappelijke conferentie in Canada is voorgesteld. Het is de eerste schatting van deze doodsoorzaak.

Redactie
© Reuters Beeld
© Reuters

Afrika, met name de gebieden onder de Sahara, en het zuidoosten van Azië zijn het meest getroffen met respectievelijk 157.000 overlijdens - bijna de helft van het totaal - en 110.000 doden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives en werd in het Canadese Vancouver voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

De uitstoot van stofdeeltjes die ontstaan door natuurbranden zijn een belangrijke factor van de mortaliteit in de wereld, besluit de studie. 'Het is hoog tijd om zich te verontrusten over de invloed van de ontbossing door de branden die de menselijke gezondheid beïnvloeden', aldus Fay Johnson, onderzoeker aan het Menzies Research Institute van de universiteit van Tasmanië (Australië), en de hoofdauteur van de studie.

De onderzoekers hebben vooral de impact gemeten van rookstofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer en die een groot deel van de gevormde stoffen vormen. De onderzoekers vergaarden hun data onder meer via satellieten.

Meer over