Romney in 2010: 3 miljoen belasting, 2,98 miljoen aan goede doelen

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft gisteravond voor het eerst duidelijkheid verschaft over zijn inkomens en bijbehorende belastingaangiftes. Of het de door hem zo vurig hoopte rust terugbrengt in zijn campagne valt te betwijfelen.

Michiel van der Geest
Mitt Romney tijdens het debat van gisteravond in Florida. Beeld reuters
Mitt Romney tijdens het debat van gisteravond in Florida.Beeld reuters

In 2010 verdiende Romney 21,7 miljoen dollar (16,7 miljoen euro), die vooral voortkwamen uit zijn investeringen. Daarover betaalde hij uiteindelijk 14 procent belasting, ofwel 3 miljoen dollar (2,31 miljoen euro). Bijna net zoveel geld, 2,98 miljoen, gaf hij weg aan goede doelen, waarvan minst de helft ging naar de Mormoonse kerk, de geloofsstroming waar Romney aanhanger van is. Overigens zijn deze donaties aftrekbaar van de belasting, wat hem helpt zijn belastingpercentage iets naar beneden te brengen.

Over 2011 zijn de zijn cijfers nog niet definitief, maar Romney kwam wel met een schatting. Hij betaalde vorig 3,23 miljoen dollar belasting over een inkomen van 20,9 miljoen. 4 miljoen dollar doneerde hij, waarvan 2,6 miljoen dollar aan zijn geloofsgenoten.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt ook dat Romney ook fondsen en rekeningen heeft lopen op de Kaaiman Eilanden en Bermuda. Tot 2010 had hij ook een rekening in Zwitserland.

Tegenstanders
Newt Gingrich, zijn voornaamste tegenstander, gaf zijn gegevens zaterdag al vrij. Daaruit bleek dat hij 31 procent belasting betaalde. President Barack Obama verdiende vorig jaar veel minder dan beide Republikeinen. Zijn inkomen was vorig jaar 1,8 miljoen dollar, daarover betaalde hij 25 procent belasting, ofwel 454.000 dollar.

Zijn medekandidaten drongen er al langer op aan dat Romney zijn belastinggegevens zou vrijgeven. Romney aarzelde daarover, want uit de gegevens komt naar voren dat Romney veel minder belasting betaalt dan de meeste Amerikanen, terwijl hij vele malen meer verdient. Zijn Republikeinse tegenstrevers vielen hem daar ook voortdurend op aan; Romney zou geen weet hebben van wat de gewone man moet doormaken, en met zijn bedrijven zou Romney alleen maar oog hebben gehad voor de winst, en niet voor de werknemers.

Twee jaar
Het zal wat Romney betreft blijven bij de gegevens van de afgelopen twee jaar. Dat zal 'de interesse van het Amerikaanse volk bevredigen', zei hij gisteravond in een tv-debat. 'Ik betaal alle belasting die ik wettelijk verplicht ben, en geen dollar meer', zei hij ook. En: 'Ik ben er trots op dat ik veel belasting betaal.'

Discussie
Toch blijft Romney ook na vandaag waarschijnlijk het middelpunt van een discussie over de oneerlijke verdeling van belastingen in de Verenigde Staten. Het belastingpercentage dat moet worden betaald over investeringen is er veel lager dan de gewone inkomensbelasting. Van die regeling profiteren met name de rijke Amerikanen. Die inkomensongelijkheid is al onderwerp van een verhit debat in het land, onder aanvoering van de Occupy Wall Street-beweging. Dat debat zal met Romneys laatste gegevens zeker niet verstommen.

Meer over