Romney heeft weer een grote vis binnen; George Bush sr. steunt hem

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney kan weer een partijprominent bijschrijven op zijn lijstje van mensen die hem steunen. Hij heeft een grote vis te pakken dit keer. Niemand minder dan oud-president George Bush sr. staat achter de multimiljonair.

Michiel van der Geest
Mitt Romney was op 1 december van dit jaar op de koffie bij George en Barbara Bush. Beeld ap
Mitt Romney was op 1 december van dit jaar op de koffie bij George en Barbara Bush.Beeld ap

Bush sprak zijn steun uit in een artikel in de Houston Chronicle. Hij voelt zich aangetrokken tot Romney's 'stabiliteit, ervaring en principes'. En - ook belangrijk - Romney is 'volwassen en redelijk, geen bommengooier'. Volgens de 87-jarige oud-president is Romney dan ook 'de beste keuze voor ons'.

Opmerkelijk genoeg steunt de Texaan Bush dus niet zijn eigen gouverneur, Rick Perry. 'Ik mag hem, maar hij lijkt niet echt een richting te hebben, hij gaat niet vooruit', aldus Bush.

Officiële steun
Officiële steun, een 'endorsement' met persbericht en persconferentie, is het overigens niet. 'Het artikel spreekt voor zich', zei Jim Appleby, een voormalig assistent van de Bush.

Als oud-president is Bush sr. een man van statuur in de partij, iemand die ver boven alle ruzies en heftige strijd staat die de Republikeinse partij nu zo splijt. Dat is ook de rol die Romney graag wil spelen deze verkiezingscampagne. Hij was dan ook in zijn nopjes met de steun.

'Ik had geen idee dat dit eraan zat te komen', zei Romney. 'Ik heb hem bedankt voor zijn steun, voor zijn leiderschap, voor zijn heroïsche leven en voor zijn vriendschap.'

'Dit doet me persoonlijk nog veel meer dan dat het me politiek kan helpen.'

George W. Bush
Overigens zal de zoon van George Bush sr, de vorige president George W. Bush, geen steun uitspreken voor één van de kandidaten. Hij zal alleen de Republikeinse kandidaat steunen als deze eenmaal bekend is.

Meer over