Update

Romney belooft Amerikanen banen, veel banen

Mitt Romney is officieel de verkiezingsstrijd begonnen tegen president Barack Obama. Hij aanvaardde donderdag de nominatie van zijn partij op de Republikeinse Conventie in Florida. Hij beloofde het Amerikaanse volk onder meer vele miljoenen nieuwe banen, als hij president wordt.

Redactie
Mitt Romney arriveert op de laatste dag van de Republikeinse Conventie. Beeld epa
Mitt Romney arriveert op de laatste dag van de Republikeinse Conventie.Beeld epa

Romney vroeg om steun van zijn publiek en zei dat hij de taak met nederigheid accepteert. 'Het is een grote eer en een nog grotere verantwoordelijkheid. Vanavond vraag ik u met mij mee te gaan naar een betere toekomst.'

De speech van de Republikeinse presidentskandidaat was zoals verwacht grotendeels op de Amerikaanse economie gericht. Volgens Romney betwijfelt voor het eerst een meerderheid van de Amerikanen of hun kinderen een betere toekomst zullen krijgen. Romney wees erop dat Amerika altijd juist de belofte inhield van een betere toekomst en een leven in vrijheid.

'Nu is de tijd om de belofte van Amerika te herstellen', zei Romney, die erop bleef hameren dat Obama zijn beloftes van 'hoop en verandering' van vier jaar geleden niet heeft waargemaakt. 'Wat ons land nu nodig heeft, is niet ingewikkeld of diepgaand. Wat Amerika nodig heeft, zijn banen. Veel banen.' Vervolgens zei hij dat hij met zijn ervaring in het bedrijfsleven kans ziet 12 miljoen banen te creëren als president.

Vooraf was vooral de vraag of Romney uit zijn eigen schaduw zou kunnen stappen en het Amerikaanse volk met zijn speech zou kunnen inspireren. Velen zien hem nog altijd als een rijke zakenman die niet erg in verbinding staat met de kiezers. Hij heeft de reputatie tamelijk stijf en onderkoeld te kunnen zijn.

Gepassioneerder
Hij deed dan ook zijn best een gevoeliger, gepassioneerder beeld van zichzelf te schetsen, waar hij volgens commentatoren redelijk in slaagde. Zo sprak Romney over het geschenk 'onvoorwaardelijke liefde' dat hij van zijn ouders kreeg. 'Onvoorwaardelijke liefde is ook wat Ann (Romney's vrouw) en ik hebben geprobeerd door te geven aan onze zonen en nu aan onze kleinkinderen', zo probeerde Romney zijn zakelijke imago te verzachten.

Romney viel Obama ook aan op zijn buitenlands beleid. Zo zou de Democratische president traditionele Amerikaanse bondgenoten als Israël laten vallen, terwijl hij de Russische president Vladimir Poetin niet durfde aan te pakken toen die fraude pleegde tijdens verkiezingen.

Romney doet het in peilingen echter relatief slecht. Bij een enquête van ABC News/Washington Post zei 51 procent van de ondervraagden hem niet te mogen. Dat is het slechtste resultaat voor een Republikeinse kandidaat sinds 1984. Vlak na een partijconventie krijgen kandidaten meestal circa 5 procent meer steun, maar experts verwachten dat Romney daar weinig profijt van heeft. Zijn boodschap wordt snel overschaduwd door de Democratische conventie met Obama, die over 4 dagen begint.

Mitt Romney accepteert zijn presidentskandidatuur. Beeld getty
Mitt Romney accepteert zijn presidentskandidatuur.Beeld getty
Mitt Romney (rechts) met vrouw Ann, running mate Paul Ryan (links) en diens vrouw Janna. Beeld reuters
Mitt Romney (rechts) met vrouw Ann, running mate Paul Ryan (links) en diens vrouw Janna.Beeld reuters
Meer over