Romeins college B en W weg om vrouwengebrek

De hoogste bestuursrechter van de Italiaanse regio Lazio heeft vandaag het voltallige college van burgemeester en wethouders van Rome weggestuurd. De samenstelling van het college is illegaal omdat er sinds januari nog maar één vrouwelijke wethouder is, naast tien mannelijke collega's.

ANP/Redactie
Romeins burgemeester Gianni Alemanno staat volgens de oppositie onverschillig tegenover de vertegenwoordiging van vrouwen in de gemeente. © epa Beeld
Romeins burgemeester Gianni Alemanno staat volgens de oppositie onverschillig tegenover de vertegenwoordiging van vrouwen in de gemeente. © epa

Daardoor is volgens de rechtbank het beginsel van de 'rechtvaardige vertegenwoordiging' van vrouwen in het hoogste bestuurscollege van de Italiaanse hoofdstad geschonden. De centrumlinkse oppositie had de rechtszaak aangespannen.

Onverschillig
De oppositie eiste na de uitspraak het aftreden van burgemeester Gianni Alemanno. Die zou de afgelopen maanden, ondanks herhaaldelijke oproepen van de oppositie, een 'absolute onverschilligheid' ten toon hebben gespreid in de vrouwenkwestie. Zo moest het tot de rechtszaak komen die 'de Romeinen vernedert'.

Centrumrechts werkt ondertussen aan de vorming van een nieuw college met meer vrouwelijke wethouders, aldus Italiaanse media.

Meer over