Romantisch

THEODOR HOLMAN

Je laat een compound aanleggen van zes vierkante kilometer met een ondergronds gangenstelsel, je hebt een badkamer van goud, een gigantische garderobe, voedsel waarvan een stad twee jaar kan leven, wapens waarmee je vijf jaar vooruit kunt - en in je vrije tijd houd je, als volwassen dictator, die zich er niet voor schaamt om duizenden en duizenden mensen zonder vorm van proces te liquideren, een plakboek bij van Condoleezza Rice, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Amerika.

En het is een tamelijk lullig plakboek.

Waarom? Omdat jij, Kadhafi, verliefd ben geworden op deze onbereikbare vrouw? Zou dat echt zo zijn?

Kadhafi heeft zich inderdaad verliefd over haar uitgelaten en menig diplomaat heeft ook verteld dat hij zeer onder de indruk van Condoleezza was.

Tegen Al Jazeera schijnt Kadhafi te hebben uitgeroepen: 'Mijn schatje, prachtige zwarte Afrikaanse dame! Leezza, Leezza, Leezza! Ik houd zo veel van haar. Ik aanbid haar.'

Pas in 2001 kwam Rice (toen 47 jaar) enigszins op het wereldtoneel, als veiligheidsadviseur van Bush jr. Kadhafi was toen 59 jaar: een megalomane man van 59 die een Hemaplakboek met uitgeknipte prentjes van Condoleezza Rice bijhoudt.

Zou Piet Hein Donner stiekem een plakboek bijhouden van bijvoorbeeld Angela Merkel? Stel dat hij dat zou doen, dan zou me dat enorm voor hem innemen.

En zo ben ik gek genoeg eigenlijk ook wel geroerd door Kadhafi, die uit de Libische Story en Privé plaatjes knipt van Condoleezza en die met velpon in zijn album plakt - soms ook, zag ik, één foto op één pagina: 'Hier is ze héél mooi.'

Kan na deze vondst Condoleezza Rice, die volgens Wikipedia nog nooit een man heeft gehad, nu Kadhafi maar niet uit zijn schuilplaats wil komen, niet een mooie dramatische oproep doen? 'Muammar... doe het dan voor mij.'

Ik weet niet of hij daar gevoelig voor is.

Ik vind het zorgwekkend dat hij het plakboek heeft laten liggen. Dat kan alleen maar betekenen dat bij alles heeft opgegeven, ook haar, en dat hij zich zal doodvechten om haar nog eenmaal te tonen dat hij eigenlijk een echte held was.

Een romantische held.

En echte romantische helden letten niet op een paar duizend doden meer of minder.

Meer over