'Roepen dat het 30 graden wordt, is als de horrorwinterhype: onzin'

De eerste zachte dagen na de vorstperiode zijn een feit, en nu al wordt er druk gespeculeerd over het weer van de aankomende lente. Gisteren berichtte de Telegraaf dat het in april wel 30 graden kan worden. Een grote interpretatiefout van een weerplaatje, zo meent Marco Verhoef van Weerplaza. 'Het kán, maar er is nog helemaal niets over te zeggen.'

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Op het bewuste weerkaartje staat te lezen wat de kans is dat het de komende maanden kouder of warmer dan gemiddeld wordt voor de tijd van het jaar. De kans dat het in de Benelux warmer wordt dan gemiddeld is berekend op 55 procent. De Telegraaf maakte daar echter van dat de temperaturen tot wel 55 procent hoger dan normaal komen te liggen. Dat zou betekenen dat het in april wellicht 30 graden wordt.

'Dat hele bericht is begonnen bij een weeramateur die het kaartje verkeerd interpreteerde,' vermoedt Verhoef. 'Het is opgepikt bij een Vlaams weerforum. Maar als je wilt, kan alles. Als je maar lang genoeg zoekt, vind je het. En iedereen kan zich weerman noemen.' Op die manier worden ook verhalen over een horrorwinter de wereld in geslingerd. 'Dat zijn dan een paar weerfanatiekelingen die kijken naar verschillende scenario's. Maar uiteindelijk is de winter gewoon zacht geweest.'

Afgaand op het kaartje valt te zeggen dat er een kans van 30 procent is dat de maanden maart, april en mei 'normaal' verlopen. En er is een kans van 15 procent dat het minder warm wordt dan gewoonlijk.

Langetermijn
Over zo'n lange termijn valt nog helemaal geen zinnige uitspraak te doen over het precieze aantal graden, benadrukt de meteoroloog. Pas een paar dagen van te voren of op z'n langst twee weken valt daar echt iets over te zeggen. Voor een klimaatbeschouwing over meerdere jaren is ander, wetenschappelijk, onderzoek nodig.

Voor de komende dagen wordt in ieder geval zacht weer voorspeld. Waar het normaal een graad of 7, 8 is, komt de temperatuur nu boven de 10 graden uit. Als de zon zich geregeld laat zien, kan het woensdag of donderdag lokaal in het zuiden tot 15 graden worden. Morgen is het nog vrij bewolkt, daarna wordt het zonniger. De kans op regen is klein.

Meer over